Θάνος Πλεύρης: «Ο Ερντογάν θέλει να ξεπεράσει τον Κεμάλ»


Την άποψη ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ εξέφρασε μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή “Απλά Επικίνδυνοι” ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο ως «παίκτη που δεν μπορείς να σταθμίσεις εύκολα», ενώ πρόσθεσε ότι «φλερτάρει με την ιστορία και λειτουργεί με ένα πλαίσιο, στο οποίο θέλει να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ και κάνει κινήσεις που υπερβαίνουν τις ίδιες δυνατότητες της Τουρκίας».

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ «έκρουσε» το καμπανάκι του κινδύνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμη και για κλιμάκωση», ενώ, όπως τόνισε, «η προετοιμασία γίνεται και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς προσπαθούμε να έχουμε τη στήριξη από όλες τις μεγάλες δυνάμεις, όμως επιθυμία όλων είναι να μην κλιμακωθεί η κατάσταση».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Σχετικά με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τους επαίνους που δέχθηκε για το έργο της κυβέρνησής του, τόσο από τον Μάικλ Πενς, όσο και από τον Μάικ Πομπέο, ο κ. Πλεύρης τόνισε, πως «η ελληνική διπλωματία πήρε ό,τι είχε θέσει ως στόχο. Δεν θυμάμαι ποτέ στα χρονικά τη στιγμή που μιλάει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, να τον διακόπτει ο Έλληνας πρωθυπουργός χωρίς καμία αντίδραση του Αμερικανού πρόεδρου και, κατά την άποψή μου, δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο υπέρ των ελληνικών θέσεων».

Με αφορμή τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε πως «πλέον έχουμε και ένα νέο γεωπολιτικό παιχνίδι, καθώς η Τουρκία αποκτά μεγαλύτερη σημασία ως γεωπολιτικός παράγοντας, λόγω του ότι μπορεί να είναι ένας πυλώνας με το Ιράν».
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, «πρέπει να δείξουμε και ότι ο δικός μας γεωπολιτικός ρόλος είναι σημαντικός, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις λειτουργούν με κριτήριο κατά πόσο τα δικά σου συμφέροντα συνάδουν με τα δικά τους».

«Μικρόψυχη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ»

Για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και τις αιχμές που εξαπέλυσε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε πως «αυτό που δεν σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο κ. Τσίπρας καθόταν στις συναντήσεις στην Αμερική ως ντεκόρ και δεχόταν το χλευασμό των Αμερικανών για το αν έχει αλλάξει θέσεις για αυτά που έλεγε για τον Τραμπ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ευκαιρία και παρουσία του Αμερικανού προέδρου και παρουσίασε το σύνολο της ελληνικής ατζέντας». Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «λανθασμένη, ατυχέστατη και μικρόψυχη».