«Θεαγένειο»: Φροντίδα σε 121 ανασφάλιστους καρκινοπαθείς

“Αυτό που περνούν oι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς δεν είναι μια απλή γρίπη. Είναι ζωή και θάνατος. Γι’ αυτό οφείλουμε ως κράτος και ως κοινωνία να τους παρέχουμε ό,τι μπορούμε ώστε να έχουν πρόσβαση σε ένα δωρεάν σύστημα υγείας. Αποδεικνύεται ότι σε τέτοιες περιόδους κρίσης το πρώτο πράγμα που βοηθά είναι η αλληλεγγύη του κράτους και της κοινωνίας. Κι αυτό συμβαίνει με το δίκτυο ‘Νοιάζομαι'”.

 

Με τα λόγια αυτά η γιατρός Μάρθα Χαραλαμπίδου παρέλαβε τον τιμητικό έπαινο για τη συμμετοχή και προσφορά της στη δράση “Νοιάζομαι: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης”, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του δικτύου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της διοίκησης του αντικαρκινικού νοσοκομείου “Θεαγένειο” που αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε άπορους και ανασφάλιστους ογκολογικούς ασθενείς και στην οποία συμβάλουν, είτε οικονομικά είτε με τις υπηρεσίες τους, φορείς της Θεσσαλονίκης, εταιρείες, ιδιώτες και απλοί πολίτες.

“Από τον Φεβρουάριο του 2014 έως και το τέλος του 2014 εξυπηρετήθηκαν 121 ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς, έκτων οποίων οι 93 εξετάστηκαν δωρεάν, οι επτά υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, οι 12 έκαναν χημειοθεραπείες και οι εννέα νοσηλεύτηκαν”, τόνισε στην ομιλία της η διοικήτρια του “Θεαγενείου” Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή και συμπλήρωσε ότι η δράση “Νοιάζομαι” είναι αφιερωμένη στη μνήμη και την προσφορά της Δώρας Ευσταθίου, που διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του “Θεαγενείου” και με την οποία ξεκίνησε η ιδέα για το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας του το δίκτυο δέχτηκε προσφορές φαρμάκων από εταιρείες και ιδιώτες αξίας 400.000 ευρώ, ενώ το ίδιο το δίκτυο έδωσε φάρμακα και επιθέματα αξίας 200.000 ευρώ στο ιατρείο πόνου και τη μονάδα εντατικής θεραπείας του “Θεαγενείου”. Επιπλέον, έδωσε φάρμακα στους Γιατρούς του Κόσμου και στον Σύλλογο Διαβητικών Θεσαλονίκης για την κάλυψη των αναγκών των ογκολογικών ασθενών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΠΟΥ ΟΛΙΓΩΡΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Γιώργος Καλτσίδης δήλωσε συγκινημένος από το ενδιαφέρον των πολιτών για την κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων ογκολογικών ασθενών, όπου η πολιτεία ολιγώρησε ή άργησε αρκετά να παρέμβει.

Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής/Τμήμα Μαστού του “Θεαγενείου”, Γιώργος Συμπιλίδης, επισήμανε ότι το δίκτυο αναπληρώνει την αδυναμία και τα κενά του κράτους χάρη στο έργο των εθελοντών, παρέχοντας φροντίδα και περίθαλψη σε άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς και μάλιστα χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Επίσης, εξήρε το έργο των εθελοντών της κινητής μονάδας του “Θεαγενείου”, η οποία εξορμά τα μισά Σαββατοκύριακα του έτους.

Ο πρώην γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά έργα που “ξεκόλλησαν” κατά τη διάρκεια της θητείας του. Πρόκειται για την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια PET-CT στο “Θεαγένειο” και για την υπογραφή σύμβασης για την επέκταση των χειρουργείων στο “ΑΧΕΠΑ”.

“Η πολιτική, όταν θέλει, μπορεί και δίνει λύσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιμόπουλος.
Ο πρώην διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Θρασύβουλος Βεντούρης θύμισε τα λόγια του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά ότι “η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών είναι έκφραση ανθρωπιάς του κράτους” και πρόσθεσε ότι “αυτό ανέλαβε να κάνει το ‘Θεαγένειο’ με το δίκτυο ‘Νοιάζομαι'”.

 

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ

 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του επιχειρηματία Παρασκευά Μπακλατζίδη, ο οποίος δώρισε στο “Θεαγένειο” έναν ψηφιακό μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας “Ένιωσα τεράστια συγκίνηση από τη χαρά των ανθρώπων του ‘Θεαγενείου’ όταν έμαθαν ότι το νοσοκομείο θα αποκτήσει έναν καινούργιο ψηφιακό μαστογράφο. Σήμερα ο μαστογράφος αυτός είναι ένα εργαλείο στα χέρια άξιων ανθρώπων. Τον αφιερώνω στη μνήμη του αδελφού μου, Γιώργου, που χάθηκε πριν δέκα μήνες. Εύχομαι αυτή η κίνηση να γίνει παράδειγμα για εύπορους πολίτες. Εμείς θα μείνουμε στο πλευρό του ‘Θεαγενείου'”, είπε ο κ. Μπακλατζίδης.

 

Εκδήλωση: Ποιοι τιμήθηκαν

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα για τη δημιουργία και στήριξη του δικτύου στον πρώην διοικητή της 4ης ΥΠΕ Θρασύβουλο Βεντούρη, στα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου του “Θεαγενείου” Σταυρούλα Σιωζοπούλου, Βάλια Χαμουρτζιάδου, Ξανθή Τσολάκη και Μάρθα Χαραλαμπίδου, στον διευθυντή της κλινικής μαστού του Θεαγενείου και επικεφαλής της κινητής μονάδας του νοσοκομείου Γιώργο Συμπιλίδη, στην εταιρεία Α. Μπακλατζίδης & Σία EE για τη δωρεά του ψηφιακού μαστογράφου και σε φαρμακευτικές εταιρείες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός, εκ μέρους της μητρόπολης ο πατέρας Ιγνάτιος Ιωαννίδης, εκ μέρους του περιφερειάρχη ο Κ. Γιουτίκας, εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Κινητοποίησης Πολιτών Κ. Ζέρβας και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κ. Γούλα.

Από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης ο διοικητής Γ. Καλτσίδης και οι υποδιοικητές Δ. Τσαλικάκης και Κ. Γεροντής, καθώς και οι αναπληρωτές διοικητές του “Ιπποκράτειου” και του “Αγίου Παύλου” Ν. Φαρμάκης και Π. Σερίδης αντίστοιχα.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία