Θεραπεύτηκε από τον Εμπολα η Νορβηγίδα γιατρός

Θεραπεύτηκε η Νορβηγίδα γιατρός που εργαζόταν για λογαριασμό της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε και είχε μολυνθεί από τον ιό Εμπολα. «Είμαστε πολύ ευτυχείς που μάθαμε ότι η συνάδελφός μας ανέρρωσε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Νορβηγίας, Γιόνας Χαάγκενσεν.

 

Λίγο νωρίτερα, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Όσλο είχε ανακοινώσει ότι η ασθενής θα εξέλθει από μία ειδική πτέρυγα απομόνωσης για τις σοβαρές μολύνσεις όπου νοσηλευόταν μετά τον επαναπατρισμό της από τη Σιέρα Λεόνε την 7η Οκτωβρίου. «Πρόκειται για ένα πολύ καλό νέο» υπογράμμισε ο Χάαγκενσεν.

 

Το νοσοκομείο του Όσλο δεν θέλησε να αποκαλύψει το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιήθηκε.

 

«Σήμερα η υγεία μου βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δε μεταδίδω πλέον την ασθένεια σε άλλους» δήλωσε η Σίλιε Λένε Μίχαλσεν κατά την διάρκεια της πρώτης της δημόσιας εμφάνισης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ανάρρωσής της.

 

«Νιώθω πολύ τυχερή και δεν έχω πια την αίσθηση ότι έχω τον ιό Έμπολα» τόνισε η ίδια χαμογελώντας, αφού αγκάλιασε έναν από τους θεράποντες ιατρούς της.

 

Λίγο πριν, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Όσλο όπου νοσηλευόταν η γιατρός και το νορβηγικό παράρτημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), όπου εργάζεται η Μίχαλσεν είχαν ανακοινώσει ότι η 30χρονη είχε αναρρώσει.

 

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που μάθαμε ότι η συνάδελφός μας ανέρρωσε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου των MSF Νορβηγίας, Γιόνας Χαάγκενσεν.

 

Η ίδια σήμερα εξήλθε από την πτέρυγα απομόνωσης για τις σοβαρές μολύνσεις όπου νοσηλευόταν μετά τον επαναπατρισμό της από τη Σιέρα Λεόνε την 7η Οκτωβρίου.

 

Η ιατρική ομάδα επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησε ένα πειραματικό φάρμακο για την θεραπεία της Μίχαλσεν, όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει την ονομασία του, τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστά αρκετά για αυτό το θέμα.

 

Η Μίχαλσεν που είχε μολυνθεί από τον Έμπολα στις αρχές Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο Μπο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σιέρα Λεόνε, εκμεταλλεύτηκε τη δημόσια εμφάνισή της προκειμένου να ασκήσει κριτική στη βραδύτητα της διεθνούς αντίδρασης απέναντι στην εξάπλωση του ιού.

 

«Για 3 μήνες βρισκόμουν στο Μπο και έβλεπα πως ο Έμπολα προσέγγιζε την πόλη μου, το νοσοκομείο μου και πως (ο ιός) εξαπλωνόταν στην υπόλοιπη χώρα» επισήμανε η 30χρονη Νορβηγίδα που φόραγε ένα ριγέ μπλουζάκι και τζιν παντελόνι.

 

«Για 3 μήνες είδα την πλήρη απουσία της διεθνούς βοήθειας. Για 3 μήνες όλο και περισσότερο με καταλάμβανε η ανησυχία και η απόγνωση» προσέθεσε.

 

«Οι δείκτες του ρολογιού γυρίζουν, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Πρέπει να ενεργήσουμε και πρέπει να ενεργήσουμε τώρα» σημείωσε.

 

Υπενθυμίζεται ότι και η Ισπανίδα νοσοκόμα που προσβλήθηκε από τον Εμπολα δεν είναι πλέον φορές του θανατηφόρου ιού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε.

 

«Τα τρία τεστ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ανάμεσά τους και αυτό που αφορά την Τερέσα, είναι αρνητικά», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του νοσοκομείου Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης, όπου εισήχθη στις 6 Οκτωβρίου η Τερέσα Ρομέρο, έχοντας εμφανίσει τα συμπτώματα της ασθένειας.