Θερμοκήπια… χασίς μέσα σε μεζονέτες

Παρακλάδι της βιετναμέζικης μαφίας ναρκωτικών «ξήλωσε» η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, συλλαμβάνοντας έξι άτομα.

 

Με ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Νέα Πεντέλη, Λαγονήσι, Πικέρμι, Αχαρνές και Νέα Χαλκηδόνα, οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε πολυτελείς μεζονέτες που είχαν μετατραπεί σε υπερσύγχρονα εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης και κατέσχεσαν πάνω από 4.500 χασισόδεντρα, συνολικής αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Αρχηγικό μέλος του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας 56χρονος Βιετναμέζος, ελληνικής υπηκοότητας ο οποίος μαζί με ακόμη 5 ομοεθνείς του, ηλικίας 25, 38, 41, 56 και 59 ετών, καλλιεργούσαν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες κάνναβης, ποικιλίας Skunk, η οποία περιέχει τριπλάσια τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κατ’ επέκταση είναι πιο ακριβή και έχει μεγαλύτερη ζήτηση.

 

Η Δίωξη Ναρκωτικών είχε φτάσει στα ίχνη του κυκλώματος ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών και προχώρησε στη δημιουργία βιογραφικού και ατομικού προφίλ των μελών. Οπως διαπιστώθηκε, ο αρχηγός είχε μισθώσει τις τρεις πολυτελείς κατοικίες έναντι 3.000 ευρώ.

Οι ρόλοι

 

Σύμφωνα με τον διοικητή Ασφαλείας κ. Π. Στάθη, η βιετναμέζικη μαφία ήταν εξαιρετικά δομημένη και έλεγχε κάθε στάδιο της παραγωγής. Από την εύρεση των σπόρων, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, μέχρι τη μεταφορά και την προμήθεια λιπασμάτων, ηλεκτρονικού εξοπλισμού κ.ά. Κάποια μέλη είχαν αναλάβει να επιτηρούν τις μεζονέτες-φυτώρια και άλλοι τον συντονισμό και την καθοδήγηση για τη διαδικασία καλλιέργειας και περαιτέρω διακίνησης της πανάκριβης κάνναβης.

 

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών διαπίστωσαν ότι στις μεζονέτες υπήρχε πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίων, φυτωρίων καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης. Βρέθηκαν εγκαταστάσεις μετασχηματισμού τάσεως ρεύματος, φίλτρα αέρος, υγραντήρες, σωλήνες εξαερισμού, φορητοί ψεκαστήρες, τσουβάλια λιπάσματος, λάμπες αλογόνου, ανεμιστήρες κ.ά.

 

Η σπείρα είχε φτιάξει μια ολοκληρωμένη μορφή φυτωρίων, από την αρχική καλλιέργεια μέχρι το τελικό προϊόν. «Η διαρκής αυτή ανακύκλωση έδινε τον χαρακτήρα ενός perpetual, ενός ?σαλίγκαρου? από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση και διαρκώς αυτής της ανακυκλούμενης, της αέναης μεθόδου», δήλωσε σχετικά ο ταξίαρχος Π. Στάθης.

 

Στη μεζονέτα στο Λαγονήσι εντοπίστηκαν 1.320 δενδρύλλια κάνναβης, 10 νάιλον σάκοι με φυτικά αποσπάσματα υδροπονικής καλλιέργειας και 7 σάκοι με αποξηραμένα φύλλα κάνναβης, βάρους 62 κιλών.

 

Στη Νέα Πεντέλη βρέθηκαν 1.252 δενδρύλλια, ύψους 5 έως 120 εκατοστών περίπου και στο Πικέρμι εντοπίστηκαν 2.189 δενδρύλλια. Συνολικά, εκτός από τα δενδρύλλια κάνναβης, βρέθηκαν 39.750 ευρώ, 600.000 ντονγκ Βιετνάμ, 174 δολάρια ΗΠΑ, 13 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 4 φορητοί υπολογιστές, 2 πλαστά διαβατήρια, 3 βιβλιάρια καταθέσεων και 2 οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των παράνομων αυτών συσκευασιών.

 

Οι Βιετναμέζοι θεωρούνται αυθεντίες στην καλλιέργεια Skunk, με τη συγκεκριμένη ποικιλία κάνναβης να έχει πάρει το προβάδισμα στη διεθνή αγορά έναντι των άλλων υποπροϊόντων. Το μίνιμουμ αξίας είναι 5.000 έως 10.000 ευρώ και η σπείρα σκόπευε να προωθήσει τα ναρκωτικά στη Μεγάλη Βρετανία και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

 

Πηγή: Έθνος