Θεσσαλονίκη: Εκκλησία και δήμοι στρώνουν το τραπέζι σε άστεγους και άπορους

Εορταστικά τραπέζια για άστεγους και άπορους στρώνουν και φέτος τα Χριστούγεννα εκκλησία και δήμοι, προσφέροντας γεύματα αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη. Σημαντική ωστόσο είναι και η βοήθεια μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία που διανέμουν τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα, παιχνίδια και βιβλία σε εκατοντάδες άπορες οικογένειες.

 

Χριστουγεννιάτικο γεύμα σε περισσότερους από 200 ανθρώπους, μοναχικούς και άστεγους, θα παραθέσει σήμερα η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στην αίθουσα του ενοριακού συσσιτίου του ιερού ναού Αγίων Πάντων Ξηροκρήνης από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Εξάλλου, η μητρόπολη στηρίζει καθημερινά περισσότερους από 7.300 άπορους πολίτες, περιθωριακούς και μετανάστες, οι οποίοι και αυτές τις γιορτές θα βρουν ένα πιάτο φαγητό και θα παραλάβουν πακέτα με τρόφιμα, καλύπτοντας τις ανάγκες τους καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.
Από την πλευρά της, η μητρόπολη Θεσσαλονίκης λειτουργεί 17 ενοριακά συσσίτια, στα οποία καθημερινά καταφεύγουν 1.000 – 1.200 άτομα. Αύριο οι υπεύθυνοι της μητρόπολης θα παραθέσουν γεύμα στα μέλη του Χαρίσειου Γηροκομείου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες παρέδωσαν πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη, καθώς και διατακτικές σε περίπου 3.000 άπορους πολίτες.

 

Στη δυτική Θεσσαλονίκη πάντως, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αλλά και πολλών δήμων, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με πέρυσι των ατόμων που απευθύνονται στα συσσίτια και τις δημοτικές κοινωνικές για βοήθεια. Υποστηρίζουν ότι έχουν αυξηθεί κυρίως οι μετανάστες, αλλά και οι οικογένειες που σχεδόν καθημερινά δίνουν μάχη για την επιβίωση.

Αναφέρουν ακόμα ότι ο αριθμός των πολιτών που ζει στα όρια τη φτώχειας αυξάνει διαρκώς αντί να εμφανίζει μείωση, ενώ αναφέρουν ότι για πρώτη φορά φέτος κινδυνεύουν να εξαντληθούν και τα αποθέματα τροφίμων, καθώς μειώνονται οι προσφορές των πολιτών. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι ενορίες της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σίτιζαν το 2009 περί τα 1.500 άτομα, ενώ σήμερα προσφέρουν φαγητό σε 7.384 ανθρώπους, αύξηση που αγγίζει το 366%.
Στη δυτική Θεσσαλονίκη παράδειγμα αλληλεγγύης και αγάπης αποτελεί η ενορία του Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο, όπου λειτουργεί παιδικός σταθμός, ιματιοθήκη, ημερήσιο συσσίτιο για 450 άτομα και ξενώνας αγάπης.

ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΑ ΑΓΑΠΗΣ

 

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έστρωσε χθες το μεσημέρι εορταστικό τραπέζι για 700 άτομα που εξυπηρετούνται από τις κοινωνικές υπηρεσίες στη Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου. Η δράση πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ενώ το γεύμα πλαισιώθηκε με εορταστικό μουσικό πρόγραμμα από τη νεανική μπάντα «Kazoo».

Χθες επίσης μοιράστηκαν 700 πακέτα τροφίμων σε άπορες οικογένειες των δημοτικών κοινοτήτων του δήμου Θεσσαλονίκης και της δημοτικής ενότητας Τριανδρίας.

Καθημερινά πάντως ο δήμος καλύπτει τις ανάγκες 760 ατόμων μέσα από τα συσσίτια των πέντε δημοτικών κοινοτήτων και της Τριανδρίας. Αντίστοιχα, από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου εξυπηρετούνται ετησίως συνολικά 400 οικογένειες, ενώ σε 700 οικογένειες διανέμονται τρόφιμα στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά το δημοτικό υπνωτήριο αστέγων φιλοξενήθηκαν 600 άτομα, ενώ 550 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί στο κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων.

ΔΗΜΟΙ: ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλία «Χάρισε ένα δώρο στον άγνωστο φίλο», που ανέ
αβε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), τα παιδιά του δήμου Θέρμης προσέφεραν δεκάδες εκατοντάδες δώρα και παιχνίδια στους συνομηλίκους τους που φιλοξενούνται στο ίδρυμα «Πνοή Ζωής για τα Παιδιά». Στη διάρκεια εκδήλωσης, ο πρόεδρος Παναγιώτης Παπαδημητρίου παρέλαβε από την πρόεδρο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Θέρμης Άννα Μίχου πακέτα δώρων και βιβλίων που συγκέντρωσαν τα παιδιά της Θέρμης.
Χθες, παραμονή Χριστουγέννων, από νωρίς το πρωί οι περίπου 200 οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες στο κοινωνικό παντοπωλείο του συνδέσμου «Πνοή Ζωής για τα Παιδιά», παρέλαβαν τρόφιμα και νωπό κρέας, καθώς και άλλα αναγκαία είδη.

Με στόχο να μη λείψουν τα απαραίτητα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου μέσω της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας διένειμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 850 άπορες οικογένειες, βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Η διάθεση των δεμάτων αγάπης έγινε από το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο. «Με πνεύμα ευαισθησίας και κοινωνικής αλληλεγγύης και στο μέτρο των περιορισμένων δυνατοτήτων του δήμου, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να στηρίξουμε και να συμπαρασταθούμε στους δημότες που μαστίζονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» τόνισε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας.

Σε περισσότερες από 250 οικογένειες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα διανεμήθηκαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Δέλτα, τις προηγούμενες μέρες, τρόφιμα και είδη προσωπικής φροντίδας. Κάθε πακέτο περιείχε πάνω από 20 είδη τροφίμων καθώς και δέκα είδη προσωπικής φροντίδας και καθαριότητας.

Τις επόμενες μέρες επίσης, σε συνεργασία του δημάρχου Μίμη Φωτόπουλου με τον πρόεδρο των εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Α. Χαραλαμπίδη, θα διατεθούν στους δημότες μέσω των ενοριών δυο τόνοι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προσφορά των εμπόρων: «Βοηθούμε και στηρίζουμε τους συνδημότες μας που χρήζουν βοήθειας. Θα υπάρξει και συνέχεια από πλευράς του δήμου, καθώς η κοινωνική πολιτική, η στήριξη στην πράξη όσων έχουν ανάγκη, είναι βασική προτεραιότητά μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κομμάτι εκείνο της δημόσιας διοίκησης που ζει καθημερινά δίπλα στους πολίτες. Αυτήν την ευθύνη οφείλει να την αναλαμβάνει και να αναπτύσσει επαρκείς κοινωνικές δομές» υπογράμμισε ο δήμαρχος κ. Φωτόπουλος.
 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

 

Δείτε επίσης:

200.000 άνθρωποι σιτίζονται από τις μητροπόλεις