Θεσσαλονίκη: Με τα σήματα του 2014 η δωρεάν στάθμευση το νέο έτος

Με τα σήματα του 2014 θα συνεχίσουν και κατά το νέο έτος oι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους εντελώς δωρεάν στις ειδικές ζώνες στάθμευσης “Θ1” και “Θ2”, οι οποίες έχουν καθοριστεί τα τελευταία χρόνια.

 

 Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της πρώτης δημοτικής κοινότητας Πέτρο Δημητρακόπουλο, για πρώτη φορά φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προμήθεια νέων αυτοκόλλητων σημάτων για την καινούρια χρονιά, καθώς μέσα στο 2015 αναμένεται να αλλάξει άρδην το καθεστώς στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

“Τα περίπου 10.000 σήματα κατοίκου που προμηθευόμαστε κάθε χρόνο στοιχίζουν περί τις 10.000 ευρώ. Πρόκειται για μία δαπάνη, στην οποία κρίναμε ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε από τη στιγμή κατά την οποία μέσα στο 2015 το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης θα αλλάξει ριζικά”, επεσήμανε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Όπως υπενθύμισε ο ίδιος, από πέρυσι οι κάτοχοι των σημάτων “Θ1” και “Θ2” μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους εντελώς δωρεάν και στις δύο ζώνες, καθώς αυτές επί της ουσίας έχουν ενοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, ως περιοχή σήματος κατοίκου “Θ1” έχει οριστεί η ζώνη που περικλείεται από την Ίωνος Δραγούμη, τη λεωφόρο Νίκης, τη Νικολάου Γερμανού, την Αγγελάκη και την Εγνατία από την πλευρά των ζυγών οικοδομικών αριθμών. Αντίστοιχα, ως περιοχή σήματος κατοίκου “Θ2” έχει προσδιοριστεί η ζώνη που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Αγίου Δημητρίου (από την πλευρά των ζυγών οικοδομικών αριθμών), Ίωνος Δραγούμη και Εγνατία (από την πλευρά των μονών οικοδομικών αριθμών).
 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, εάν κάποιος μετακομίσει μόνιμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέσα στο νέο έτος, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να απευθυνθεί στα γραφεία της πρώτης δημοτικής κοινότητας, για να παραλάβει το αυτοκόλλητο σήμα που θα του δώσει τη δυνατότητα να παρκάρει το αυτοκίνητο του εντελώς δωρεάν στις προκαθορισμένες ζώνες “Θ1” και “Θ2”.

“Έχουμε περίσσευμα σε κάρτες κατοίκου από την προηγούμενη χρονιά, οπότε όποιοι νέοι κάτοικοι του κέντρου απευθύνονται στα γραφεία της κοινότητας θα μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα, εφόσον βεβαίως προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά”, πρόσθεσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της πρώτης δημοτικής κοινότητας.

Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της πόλης που ενδιαφέρονται για πρώτη φορά να αποκτήσουν το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους δωρεάν είναι τα ακόλουθα:

 

• Εάν πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτου:

 

1. ΕΙ εκτυπωμένο μέσω ίντερνετ

2. Ε9 εκτυπωμένο μέσω ίντερνετ

3. Φωτοτυπία ταυτότητας

4. Φωτοτυπία άδειας κυκλοφορίας

5. Φωτοτυπία πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΗ

6. Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση

 

• Εάν πρόκειται για ενοικιαστές ακινήτου δεν απαιτείται Ε9, αλλά ζητείται επιπρόσθετα μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ θεωρημένο από την εφορία.

Η πρώτη δημοτική κοινότητα στεγάζεται σε ακίνητο επί της οδού Προξένου Κορομηλά 36, ενώ τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι είναι τα 2313 318.504 -06.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

 

Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές ευρείας κλίμακας αναφορικά με την οργάνωση της στάθμευσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του καινούριου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο εκτός από το κέντρο θα καλύψει και τμήματα της Άνω Πόλης, όπως και της πέμπτης δημοτικής κοινότητας, προχωρούν με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν.

Η βασική φιλοσοφία του νέου συστήματος που έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Καπόν, αφορά στη διασφάλιση δωρεάν στάθμευσης για τους κατοίκους κάθε περιοχής σε συγκεκριμένους δρόμους, οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικοί. Στους άξονες όπου αναπτύσσεται εμπορική δραστηριότητα θα δίνεται η δυνατότητα της στάθμευσης έναντι αντιτίμου στους επισκέπτες κάθε περιοχής.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη, στην τρίτη και στην πέμπτη δημοτική κοινότητα θα προσφέρονται συνολικά 6.054 θέσεις που θα απευθύνονται αποκλειστικά στους μόνιμους κατοίκους κάθε περιοχής, και 1.987 θέσεις οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον από τους επισκέπτες.
Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης στις θέσεις των επισκεπτών θα λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 8.00 το πρωί έως και τις 9.00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9.00 το πρωί έως και τις 4.00 το απόγευμα.

 

Κατά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι θέσεις των επισκεπτών θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους κατοίκους κάθε περιοχής χωρίς καμία χρέωση.
Η λειτουργία του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης θα είναι εξαιρετικά απλή. Μεταξύ των άλλων οι οδηγοί θα μπορούν να καλούν από οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο σε ένα συγκεκριμένο τηλεφωνικό νούμερο χωρίς χρέωση, ώστε να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία, δηλώνοντας απλώς την πινακίδα του οχήματος τους. Με ανάλογο τρόπο θα τερματίζουν τη χρέωση, όταν θα είναι έτοιμοι να φύγουν. Εναλλακτικά, θα μπορούν να ενεργοποιούν τη διαδικασία αυτή είτε με γραπτά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου είτε και μέσω διαδικτύου.

Οι χρεώσεις θα γίνονται είτε μέσω πιστωτικής είτε μέσω προπληρωμένης κάρτας, ενώ για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ ή τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν έξυπνα τηλέφωνα θα διατίθενται κάρτες στάθμευσης στα περίπτερα.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία