Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν τοκογλύφοι οι οποίοι εκβίαζαν και απειλούσαν δύο άτομα τα τελευταία 4 χρόνια!

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξιχνίασαν δύο περιπτώσεων εκβίασης – τοκογλυφίας, που ήταν σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Συνελήφθησαν για τις υποθέσεις δύο Έλληνες ηλικίας 61 και 54 ετών, σε βάρος των οποίων αλλά και τρίτου συνεργού τους, σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Εκβίασης κατ’ εξακολούθηση, της Τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα, της Άμεσης συνέργειας σε Εκβίαση κατ’ εξακολούθηση και της Άμεσης συνέργειας σε Τοκογλυφία κατ’ εξακολούθηση.

 

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας 51χρονου εισοδηματία για περιπτώσεις τοκογλυφίας και εκβίασης που λάμβαναν χώρα σε βάρος του, διαπιστώθηκε ότι τα τέσσερα περίπου τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2010 έως μέσα Νοεμβρίου 2014, οι συλληφθέντες απαιτούσαν εκβιαστικά από τον παθόντα, χρηματικό ποσό πενταπλάσιο από αυτό που του είχε δανείσει ένας εξ’ αυτών, όταν επικαλέστηκε οικονομικές δυσκολίες.

 

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2010, ο καταγγέλλων δανείστηκε από τον 61χρονο άντρα χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ, με τη συμφωνία να του επιστρέψει 6.500 ευρώ, ένα μήνα αργότερα. Ως εγγύηση, ο δράστης επέβαλε στον παθόντα να υπογράψει συναλλαγματική άνευ ποσού και ημερομηνίας. Τον Νοέμβριο του 2010, αδυνατώντας ο 51χρονος να καταβάλει το ποσό που υποτίθεται ότι όφειλε, δανείστηκε εκ νέου με καινούριους τοκογλυφικούς όρους, υπογράφοντας παράλληλα καινούρια συναλλαγματική.

 

Μετά το πέρας της συμφωνημένης ημερομηνίας αποπληρωμής του δανείου και καθώς ο καταγγέλλων αδυνατούσε να καταβάλει το “οφειλόμενο” ποσό, ο 61χρονος άντρας, μετερχόμενος απειλές για τη ζωή τόσο τη δική του όσο και της οικογένειάς του, παρουσία και του 54χρονου συνεργού του, απαιτούσε επιπλέον τόκους 30.000 ευρώ. Ο παθών διαδοχικά κατέβαλε το συνολικό χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ κι ενώ είχε δανειστεί αρχικά 10.000 ευρώ, ο 61χρονος απαιτούσε επιπλέον 35.000 ευρώ, για να καταλήξουν έπειτα από διαπραγμάτευση σε καταβολή 25.000 ευρώ για την αποπληρωμή της οφειλής.

 

Σε προκαθορισμένη συνάντηση του παθόντα και του δράστη, που συνοδευόταν από τον 54χρονο συνεργό του, στην περιοχή της Πολίχνης, μεσημεριανές ώρες χθες, συνελήφθησαν οι δύο άντρες και κατασχέθηκαν:

• 25.000 ευρώ που παρέλαβε από τον εισοδηματία

• 4.900 ευρώ

• Κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε για τις παράνομες συναλλαγές του

• Ιδιόχειρες σημειώσεις με χρηματικά ποσά και ονόματα και

• Αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του.

 

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο σπίτια του 61χρονου συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 7.725 ευρώ

• 38 κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ του έτους 2010 συνολικού ποσού 18.022,84 ευρώ και

 

• μία βεβαίωση κερδών του ΟΠΑΠ για το έτος 2009, χρηματικού ποσού 236.215,90 ευρώ.

 

Επιπλέον, από τον δεύτερο συλληφθέντα, κατασχέθηκαν ονομαστικό ιδιωτικό συμφωνητικό αφηρημένης αναγνώρισης χρέους ποσού 25.000 ευρώ και μία βεβαίωση κερδών του ΟΠΑΠ για το έτος 2012, της τάξεως των 4.739,30 ευρώ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών και από τα στοιχεία που ανέκυπταν, αποκαλύφθηκε μία ακόμη περίπτωση εκβίασης – τοκογλυφίας, σε βάρος 51χρονου πολιτικού μηχανικού.

 

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι δύο άντρες, με τον ίδιο τρόπο δράσης, απαιτούσαν εκβιαστικά και σταδιακά από τον παθόντα 25.000 ευρώ, για δάνειο 4.000 ευρώ που του χορήγησαν τον Απρίλιο του 2010. Σε μεταξύ τους συνάντηση τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αφού ο πολιτικός μηχανικός δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους, προσήλθε στο σημείο τρίτος συνεργός τους, ο οποίος κατ’ εντολή του 61χρονου και με χρήση σωματικής βίας, υποχρέωσε τον παθόντα να υπογράψει συναλλαγματική 25.000 ευρώ και σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό. Επιπλέον, ενώ ο 51χρονος άντρας κατέβαλε διαδοχικά χρηματικά ποσά προς αποπληρωμή της οφειλής, τα οποία παραλάμβανε ο 54χρονος για λογαριασμό του συνεργού του, μέχρι και χθες, οι δράστες απαιτούσαν το χρηματικό ποσό που φαινόταν στη συναλλαγματική.