Τί άποψη έχει άραγε η κα. Κατσέλη σήμερα για τον νόμο για τα υπερχρεωμένα;

Τί σημαίνει να κάνεις πολιτική καριέρα με παχυλές οικονομικές απολαβές στην πλάτη των δανειοληπτών που αργά ή γρήγορα θα συνασπιστούν σε ένα κίνημα αφού πλέον δεν ελπίζουν σε αναθέσεις; Η περίπτωση της Λούκας Κατσέλη είναι ενδεικτική. 

 

Η σύζυγος του πρώην βαρώνου του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμου Αρσένη και διατελόντος υπουργού με όχι αποτυχημένο έργο σε πολλές κυβερνήσεις και ισχυρότερου πολιτικού αντιπάλου του Κώστα Σημίτη, συνέδεσε την πολιτική καριέρα της με κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Τον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που μέχρι και σήμερα φέρει το όνομά της.

 

Ο νόμος αυτός, αν και λειψός, αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικός για την ανακούφιση των δανειοληπτών από τις υπερτοκογλυφικές διαθέσεις των τραπεζιτών και ίσως μέχρι και σήμερα είναι ο μοναδικός φιλολαϊκός και αντιτραπεζικός νόμος που λήφθηκε από οποιαδήποτε κυβέρνηση στη διάρκεια του Μνημονίου. 

 

Χάρη σε αυτό τον νόμο, οι στρατιές νεοανέργων που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν παρατηρούνται τουλάχιστον προς το παρόν στη χώρα μας. Οποιος υπαχθεί στον νόμο προστατεύει την πρώτη κατοικία του ίσως δε και άλλα περιουσιακά στοιχεία αρκεί να αποδείξει ότι πραγματικά δεν διαθέτει άλλα λεφτά για να πληρώνει κάθε μήνα τις δόσεις για τις υπερχρεώσεις για κάποιο δάνειο που πήρε κάποτε από κάποια τράπεζα. 

 

Η κα. Κατσέλη απομακρύνθηκε νωρίς από την εξουσία αλλά το όνομά της παρέμεινε στον νόμο για τα υπερχρεωμένα. Ετσι, ο νόμος Κατσέλη θωράκισε την ίδια τη Λούκα Κατσέλη και έτσι με αξιώσεις και με πάρα πολλούς υποστηρικτές πέτυχε να δημιουργήσει μαζί με τον Χάρη Καστανίδη την Κοινωνική Συμμαχία  Ανεξάρτητα δεν είχε τύχη η κα.Κατσέλη και έτσι πέτυχε μαζί με ανθρώπους όπως η πρώην περιφερειακή διευθυντής του ΟΑΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Βούλα Τεκτονίδου να συμμαχήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, η κα. Κατσέλη έγινε διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας ως γνώστρια των οικονομικών θεμάτων και η κα. Τεκτονίδου βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Ως πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας και ως πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, η κα. Κατσέλη γνωρίζει πολύ καλά τόσο τα προβλήματα των δανειοληπτών όσο και τις απατεωνιές με τα δάνεια που αποδεικνύεται παγίδες υπερχρέωσης όσο και για τις υπόλοιπες παρανομίες των τραπεζών προς τους δανειολήπτες. Προέχει όμως για αυτήν προφανώς να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα σήμερα. Για αυτό το λόγο αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα των τραπεζών και να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική. 

 

Αυτό το περιμέναμε από την κα. Κατσέλη. Τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι τραπεζίτες θέλουν ένα έντιμο συμβιβασμό χωρίς να λένε ότι έντιμος είναι μόνο ανάμεσα σε αυτούς που θα συμφωνήσουν και σε βάρος του λαού της Ελλάδας. 

 

 Αυτό, όμως, που μας κάνει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις ατυχείς επιλογές της κυβέρνησης στα πρόσωπα -ή καλύτερα καθόλου ατυχής αν κρίνουμε ότι και αυτή η κυβέρνηση προστατεύει πρωτίστως τα συμφέροντα της εγχώριας ελίτ και τραπεζοκρατίας σε βάρος του λαού- που αναλαμβάνουν νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. 

 

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει -όπως γνωρίζουμε- καμία σχέση με τον Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς και τα άλλα καλόπαιδα που τρώνε με χρυσά κουτούλια πίνοντας σαμπάνια του 1912 στα ονόματα των Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντώνη Σαμαρά και λοιπών διεφθαρμένων πολιτικών. 

 

Ομως, έχει βλέψεις. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι τάχθηκε κατά της διαγραφής κόκκινων δανείων και ότι τάσσεται υπέρ μιας γενναίας ρύθμισης του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους. Δεν μας είπε τί είδους ρύθμιση θα είναι αυτή. Επιπλέον, δεν έδωσε καμία εναλλακτική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια μολονότι προεκλογικά καλλιέργησε την επάνοδό της στην εξουσία, έχοντας την τιμητική της σε φιέστες που διοργάνωναν (πρώην) υποστηρικτές της, δανειολήπτες, σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα.

 

Ο Σϋλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος θα ήθελε να μάθει την άποψη της κας. Κατσέλη για τα δάνεια, τόσο εκείνα που δεν είναι ενήμερα όσο και για εκείνα που είναι ενήμερα, αλλά οι τράπεζες τα ξεπουλούν έναντι πινακίου φακής για να παρουσιάσουν θετικά πρόσημα σε ότι αφορά στην ρευστότητά τους ή καλύτερα στα μετρητά ή μη που διαθέτουν τα ταμεία τους. 

 

Για τις παρανομίες των τραπεζιτών. 

 

Για τον νόμο ασυλίας των τραπεζιτών. 

 

Για τη συνέχιση -σε μορφή παλλιροϊκών κυμμάτων- των πλειστηριασμών σπιτιών δανειοληπτών. 

 

Για το νέο χαράτσι επί των αναλήψεων ή καταθέσεων στις τράπεζες (ακόμη και μέσω ΑΤΜ).

 

Για τον ρόλο της τραπεζοκρατίας στην φτωχοποίηση και σταδιακή εξόντωση του ελληνικού λαού (και η ανεργία θάνατος είναι χωρίς να υπολογίσουμε τους θανάτους που συνδέονται άμεσα με υπερχρεώσεις και υπερφορολογήσεις) και την μετατροπή της Ελλάδας από ανεξάρτητη χώρα – περιφερειακή δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο σε αποικία ενός χρέους που η ελίτ το φόρτωσε στον λαό. 

 

Για το αν υπάρχει δημοκρατία ή η Χούντα της Ελίτ στην Ελλάδα (μιας ελίτ που δρα ως χαμαιλέοντας -πότε γαλάζια, πότε πράσινη, πότε κίτρινη, σύντομα και μαυροκόκκινη, αλλά πάντοτε προστάτιδα των συμφερόντων των λίγων). 

 

Ζητάμε από την κα. Κατσέλη να μας εκφράσει την άποψή της. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr