Τι ειπώθηκε για ασφαλιστικό, φορολογικό και εκλογικό νόμο σε εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εκδήλωση – συζήτηση για το ασφαλιστικό, με αναφορές και στη φορολογία, πραγματοποίησε η διοικούσα επιτροπή της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον τομέα εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας του κόμματος, σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Ο τομεάρχης φορολογικής πολιτικής της ΝΔ, βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεζυρόπουλος αναφέρθηκε στη δεκαοκτάμηνη διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει μέτρα υφεσιακά, που όχι μόνο δε θα οδηγήσουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά αντίθετα θα επιδεινώσουν τους δείκτες», όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, που «ανήλθαν στα 87,4 δισ. στο τέλος Απριλίου, σχεδόν στο 50% του ΑΕΠ», καθώς και «την ύφεση στην πραγματική οικονομία» και έκανε λόγο για «θανατηφόρο κοκτέιλ φόρων για την οικονομία και τα νοικοκυριά».

«Φόροι δίχως τέλος, δίχως λογική και χωρίς διέξοδο» είπε ο κ. Βεζυρόπουλος και πρόσθεσε: «Ο λογαριασμός αυτός δε βγαίνει. Το φθινόπωρο θα διαφανεί και θα αποδειχθεί, ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Και τότε ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει και πάλι στην εύκολη λύση. Στην επιβολή νέων φόρων».

Ο κ. Βεζυρόπουλος υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει εκλογικό νόμο για «να αποτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης από τη ΝΔ», με κίνδυνο να επαναληφθούν παλαιότερα φαινόμενα περιόδων ακυβερνησίας της χώρας.

Ο κ. Βεζυρόπουλος επεσήμανε ότι χώρα χρειάζεται «ένα νέο εθνικό σχέδιο» και μια άλλη πολιτική «με λιγότερους φόρους», μια πολιτική «προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις» και «μια συμφωνία αλήθειας», που «θα επαναφέρει το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία», υποστηρίζοντας ότι «αυτή θα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και συνέχισε : «Ο στόχος πρέπει να είναι η αφαίρεση φορολογικών, διοικητικών και γραφειοκρατικών βαρών από την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου υποστήριξε ότι εξ αιτίας του τρόπου με τον οποίο διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με τους εταίρους, η χώρα επιβαρύνθηκε με επιπλέον μέτρα, από εκείνα που προβλέπονταν πριν δεκαοκτώ μήνες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο το ασφαλιστικό σύστημα επιβαρύνθηκε με δύο δισεκατομμύρια ευρώ και ότι όλοι οι πολίτες θα αντιληφθούν «από τον Σεπτέμβριο» την επίδραση των μέτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψήφισε ένα ασφαλιστικό, με στόχο την κάλυψη δημοσιονομικών κενών και όχι με γνώμονα τη βιωσιμότητα του και με επιπτώσεις και στους χαμηλοσυνταξιούχους, μέσω των προβλέψεων για ΕΚΑΣ, συντάξεις χηρείας , αναπηρικές, κ.α. αλλά και στους νέους συνταξιούχους και στις επαγγελματικές ομάδες που πληρώνουν τις εισφορές.

«Αυτό το ασφαλιστικό είναι ένα αδιέξοδο ασφαλιστικό. Δεν είναι ασφαλιστικό για να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Είναι ένα ασφαλιστικό, που κλείσαμε δημοσιονομικά μια τρύπα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2016» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου, σημείωσε ότι απέναντι στην «ισοπεδωτική» και «άδικη» πολιτική της κυβέρνησης η ΝΔ προτείνει ένα μικτό σύστημα ασφάλισης, συνδυασμό κεφαλαιοποιητικού και διανεμητικού, με εγγυημένη βασική σύνταξη στα είκοσι χρόνια, με εξαγορά έως και επτά εξ αυτών και με αναλογική για τα υπόλοιπα χρόνια, αλλά με «άλλους συντελεστές», με «βαρύτητα στα πολλά χρόνια εργασίας».

Για τα εργασιακά, σημείωσε ότι «ομαδικές απολύσεις δεν είχε η ΝΔ» και ότι αυτά «είναι καινούργια ατζέντα, μπαίνουν εκ νέου» και ότι η θέση της ΝΔ είναι υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων και του εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ δε δέχεται περικοπή δέκατου τρίτου, δέκατου τέταρτου μισθού.

Αναλυτικά και με πίνακες στις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού και στις επιπτώσεις που έχουν στους συνταξιούχους, αλλά και σε όσους πληρώνουν τις εισφορές, αναφέρθηκαν ο γραμματέας του τομέα, Αναστάσιος Παπανικολάου και ο πρώην διοικητής του ΟΓΑ και πρώην βουλευτής Ξενοφών Βεργίνης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Μηνάς Σαματζίδης, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, οι πρώην γενικοί γραμματείς Στράτος Σιμόπουλος και Παναγιώτης Κοκκόρης, στελέχη και μέλη της ΝΔ, κ.α.