Τι σημαίνει η συνεργασία της Ελλάδας με το Ιράν

ΦΩΤΟ: REUTERS/HEINZ-PETER BADER

ΦΩΤΟ: REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιράν, μία «στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία», όπως την αποκάλεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισφραγίστηκε χθες με την υπογραφή τριών συμφωνιών για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ιράν, ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, περίπου 60 επιχειρηματιών και στελεχών, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, ο οποίος δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να επεκτείνει τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Ε.Ε. «Είμαστε δύο λαοί που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας», είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα.

Από τις επιχειρηματικές συνεργασίες, που δρομολογήθηκαν με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, ο όμιλος Μυτιληναίου φέρεται να έκλεισε δύο προκαταρκτικές συμφωνίες μία για την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» για συνεργασία με την αντίστοιχη εταιρεία αλουμινίου του Ιράν και μία για τη ΜΕΤΚΑ, για συμμετοχή στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελληνικές εταιρείες με στήριξη από ευρωπαϊκές τράπεζες ενδιαφέρονται για επενδύσεις joint ventures στο Ιράν σε όλους τους τομείς και κυρίως στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τις κατοικίες και τον τομέα των υπηρεσιών.

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της χώρας για την απ΄ ευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Τεχεράνης με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ ελληνική και ιρανική αντιπροσωπεία συζήτησε τεχνικά θέματα για τη διευκόλυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός, τα φάρμακα και η υγεία, ο πολιτισμός, η παιδεία, οι υποδομές, οι μεταφορές και ο κατασκευαστικός κλάδος.

Ενέργεια
Στον τομέα της Ενέργειας, πέραν από τη συμφωνία ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και την κρατική εταιρεία πετρελαίων NIOC εξετάστηκαν και οι δυνατότητες που προσφέρει το Ιράν στο φυσικό αέριο και ειδικά στο υγροποιημένο (LNG). Αλλωστε στην ελληνική αποσοτολή συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος και της M&M Gas (μεικτή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη στο αέριο) Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Η συμφωνία με τα ΕΛΠΕ αφορά στην προμήθεια ιρανικού αργού – σε ποσότητες που μπορεί να φθάνουν ως και το 25% των ετήσιων αναγκών του ομίλου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς και στη διευθέτηση του παλαιού χρέους των ΕΛΠΕ προς τη NIOC.

Mε ενδιαφέρον αναμενόταν εξάλλου αν οι Ιρανοί θα εκδήλωναν εκ νέου πρόθεση εξαγοράς μετοχών των ΕΛΠΕ, κάτι που είχε αφήσει να διαφανεί πριν από περίπου ένα μήνα ο υπουργός Πετρελαίων του Ιράν, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Χθες ανώτατο στέλεχος της NIOC ανάφερθηκε σε εξαγορές και συμμετοχές που σχεδιάζει ο περσικός όμιλος σε διυλιστήρια σε έξι χώρες, χωρίς να συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα.

Oι τρεις συμφωνίες για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης, που υπογράφηκαν χθες αφορούν στην απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια, στον οδικό χάρτη για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας και στο Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Σε δηλώσεις του ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Προσφυγικό, τονίζοντας ότι η κρίση στη Συρία προκαλεί επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να συνδράμουμε προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί το ισλαμικό κράτος. «Προς αυτή την κατεύθυνση το Ιράν μπορεί να παίξει ρόλο», τόνισε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τόνισε τον ξεχωριστό ρόλο της Τεχεράνης όσον αφορά στη σταθερότητα στην περιοχή.

Απο την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τεχεράνης να συνεργαστεί με την Ε.Ε. και την Ελλάδα στο θέμα αυτό.