Τι θα συμβεί για τους δανειολήπτες εάν πάμε στη δραχμή;

Μα φυσικά, λένε οι ειδικοί ότι συνέβη και με τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Βρέθηκαν να χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους.

 

Λοιπόν όλα δείχνουν πως το σενάριο δραχμή συμφέρει και δανειστές και τράπεζες. Γι αυτό και διώχνουν ουσιαστικά την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Το ωραίο οικόπεδο, το καλό ακίνητο με θέα το Αιγαίο που λέγεται Ελλάδα, όταν όλοι εμείς θα είμαστε στη δραχμή και ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στα ύψη, θα στοιχίζει κυριολεκτικά Ένα φθηνό ευρωπαϊκό κομμάτι ψωμί.

Όσοι Ευρωπαίοι έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα, όχι μόνο θα πληρώνουν ελάχιστα (με την αναλογία που θα ισχύει) αλλά θα μπορούν ν αγοράζουν κι ολόκληρο το ξενοδοχείο.
Όσο για τις τράπεζες, τις ελληνικές και τις ξένες, όπως εκτιμούν οι ειδικοί στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας , είναι απόλυτα διασφαλισμένες, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM-EFSM)

Γι αυτό εμμέσως πλην σαφώς απαντά στη βουλή μετά από σχετική ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο κ Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης θυμίζει ειδικότερα ότι η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup εμπεριείχε τη δέσμευση ότι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα επέστρεφε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM-EFSM) το σύνολο των ομολόγων έκδοσης του EFSF που κατείχε εκείνη τη χρονική στιγμή (συνολικής ονομαστικής αξίας 10,93 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου τα ομόλογα αυτά, μετά την επιστροφή τους στον ESM-EFSM, παραμένουν στη διάθεση του ΤΧΣ για τον ίδιο σκοπό και την ίδια χρήση όπως και πριν: την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών. «Άλλωστε, η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup ήταν σαφής, χωρίς περιθώρια ερμηνείας ούτε δυνατότητα αμφισβήτησης της απορρέουσας υποχρέωσης. Έτσι το σύνολο των ομολόγων αυτών επεστράφη την 27η Φεβρουαρίου 2015, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου».

 

Ο κ. Βαρουφάκης στην έγγραφη απάντησή του κάνει ξεχωριστή αναφορά στο 1,185 δισ. ευρώ μετρητών που χρησιμοποιήθηκε κατά το 2013 και το 2014 για ανακεφαλαιοποιήσεις. Όπως αναφέρει, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του ΤΧΣ αποτελούνταν από 48,2 δισ. ευρώ ομόλογα του EFSF (μετοχικό κεφάλαιο), 1,5 δισ. ευρώ σε μετρητά (μετοχικό κεφάλαιο) και 2,124 δισ. εισροές σε μετρητά (το ποσό αυτό των εισροών προήλθε από αμοιβές αναδοχής από τις τράπεζες, τόκους καταθέσεων στην ΤτΕ, πληρωμή τοκομεριδίων ομολόγων του EFSF, εξάσκηση warrants από επενδυτές, έσοδα από εκκαθαρίσεις και εφάπαξ καταβολή στις συστημικές τράπεζες.

 

Λοιπόν μην ανησυχείτε για τις τράπεζες. Όσο για τα χρωστούμενα… Το χρέος της χώρας παραμένει, ακόμη κι αν γυρίσουμε στη δραχμή. Το χρέος των δανειοληπτών όμως;

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr