TIME: Ο Πούτιν, το «έγκλημα χωρίς τιμωρία» και η πτώση του Boeing της Malaysia

Ευθύνεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την πτώση του Boeing της Malaysia πάνω από την Ουκρανία; Πώς έπεσε το επιβατικό αεροσκάφος που μετέφερε 298 ανθρώπους; 

Το περιοδικό Time που κυκλοφορεί κάνει κεντρικό θέμα τον Πούτιν και τον «Ψυχρό Πόλεμο ΙΙ». Στην ανάλυσή του για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών και την στάση του Ρώσου προέδρου, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σάιμον Σούστερ υποστηρίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετώπισε με ψυχρότητα το τραγικό περιστατικό και τις εκκλήσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων για να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες αποστολής των σορών στις χώρες τους.
 

Στο κατακόκκινο εξώφυλλο του Time ο Πούτιν βαδίζει αυστηρός και βλοσυρός μπροστά και στην σκιά του υπάρχει η εικόνα του τραγικού Boeing! O Αμερικανός δημοσιογράφος περιγράφει πώς τα πτώματα των 298 επιβατών της μοιραίας πτήσης κείτονταν στα χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται στην κατοχή των φιλορώσων αυτονομιστών και επί μέρες σάπιζαν στο λιοπύρι του Ιουλίου, ενώ ο πολιτικός ηγέτης που μπορούσε με μια του λέξη να θέσει τέρμα στο μαρτύριο των σορών και των συγγενών τους, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπεύθυνο είναι το κράτος στο έδαφος του οποίου συνέβη το δυστύχημα»!

Αλλά η Δύση φαίνεται ότι αγνοεί πως ο «Ψυχρός πόλεμος» δεν τελείωσε ποτέ ή μάλλον τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον «Ψυχρό πόλεμο ΙΙ», τονίζει το περιοδικό. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρουτ ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ότι είναι αναμενόμενο, αφού ανάμεσα στα θύματα του μοιραίου αεροσκάφους, ήταν 193 Ολλανδοί πολίτες, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει αποκλείσει κάθε στρατιωτική σύγκρουση των ΗΠΑ με την Ρωσία και αυτή τη φορά, ένωσε τη φωνή του με την Δύση για την γρήγορη παράδοση των πτωμάτων, αλλά δεν έθεσε καν κόκκινες γραμμές, ούτε χρονικές προθεσμίες.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει την πλάνη στην οποία βρίσκονται οι νέες γενιές των Δυτικών, που θεωρούν ότι ο «Ψυχρός πόλεμος» έχει τελειώσει προ πολλού, νομίζουν ότι η ειρήνη στην Ευρώπη είναι δεδομένη, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη ένα σχέδιο: Την διάλυση του ΝΑΤΟ και την επαναφορά της ρωσικής επιρροής σε όλο τον πλανήτη! Έτσι λοιπόν εξηγείται η σχεδόν απαθής στάση του Ρώσου προέδρου στο θέμα της κατάρριψης του Μαλαισιανού αεροσκάφους, που σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο του Time, ήταν μια ευκαιρία για τον Πούτιν να αναδείξει την μεγάλη του δύναμη, ενώ οι Δυτικοί ηγέτες αρκέστηκαν να τον παρακαλούν ευγενικά!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Σούστερ αποκαλεί τον Πούτιν «τσάρο του 21ου αιώνα» και αναφέρει ως το τέλειο παράδειγμα για να αιτιολογήσει τον τίτλο που του αποδίδει, την ανάμιξη της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και την βοήθεια που παρείχε ο Πούτιν στην κυβέρνηση Άσαντ, τόσο σε στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά και σε πολιτική στήριξη, όταν η Δύση ζήτησε την αποπομπή του Σύρου προέδρου.

Μάταια παρακαλούσαν τον Ρώσο πρόεδρο συγγενείς των θυμάτων της Μαλαισιανής πτήσης να στείλει τις σορούς των δικών τους ανθρώπων πίσω στα σπίτια τους! Το Time αναφέρεται σε μητέρα από την Ολλανδία που σπαρακτικά ζητούσε από τον Πούτιν να φροντίσει για την σύντομη επιστροφή της σορού του γιου της και της φίλης του στην Ολλανδία.

Η Αμερική είναι «κουρασμένη» από την ανάμιξή της σε πολλούς πολέμους κατά το παρελθόν σημειώνει το περιοδικό, η Δύση είναι διχασμένη για να σηκώσει ανάστημα απέναντι στον «όψιμο τσάρο» και ο Πούτιν έχει συμμάχους στους κόλπους της με πρώτη και καλύτερη την Ιταλία, αλλά ας μην ξεχνάμε και την ενεργειακή εξάρτηση των Δυτικών από την κυβέρνηση της Μόσχας.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγός Philip Breedlove, λέει ότι η Ρωσία βοήθησε με πυραύλους SA-11 και με παραστρατιωτικούς μαχητές τους φιλορώσους αυτονομιστές της Ουκρανίας και βέβαια το άρθρο δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι ο Πούτιν κατάφερε να προσαρτήσει στην Ρωσία «το στολίδι της Ουκρανίας», την Κριμαία!

Πάντως, τίποτα δεν δείχνει να μειώνεται η δημοφιλία του Ρώσου ηγέτη στο εσωτερικό της χώρας του, με το 86% των Ρώσων να εγκρίνουν τις κινήσεις του προέδρου τους, το ποσοστό αυτό καταγράφηκε μετά την κρίση στην Ουκρανία, η οποία αύξησε την δημοτικότητα του Πούτιν κατά 20 μονάδες σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο δημοσκοπήσεων Levada Center.

Στον απόηχο της καταστροφής της πτήσης ΜΗ17 οι επόμενες μέρες θα δείξουν, επισημαίνει το δημοσίευμα, αν οι ΗΠΑ και η Δύση θα κατορθώσουν να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στον ισχυρό άντρα της Μόσχας, επειδή, όπως τονίζει και ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την βοήθεια της Δύσης.