Τίμησαν τους ήρωες των Ιμίων -Ενόχληση της Τουρκίας

Οι αντιπλοίαρχοι Παναγιώτης Βλαχάκος και Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην κρίση των Ιμίων, τιμήθηκαν σε μία σεμνή εκδήλωση, στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στον Μαραθώνα.

 

Της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Ναυτικής Αεροπορίας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απευθυνόμενος στους συγγενείς των ηρώων, υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η διερεύνηση του γεγονότος των Ιμίων το οποίο, όπως είπε, δεν ήταν ατυχές γεγονός. Επίσης, κατέταξε στο πάνθεον των ηρώων, μαζί με τον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον Χριστόδουλο Καραθανάση και τον Έκτορα Γιαλοψο, τους σμηναγούς Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανάσιο Ζάγκα που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος εν καιρώ ειρήνης στο δυστύχημα στην Ισπανία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η «πολλή μεγάλη επίθεση που δέχθηκαν θα αποκατασταθεί» και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσσωμη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια. «Θα δώσουμε την ψυχή μας για να σηκώσουμε όλα τα ελικόπτερα, να κάνουμε χρήση όλου του υλικού, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να διαδραματίζουν καλύτερα τον ρόλο που αναγνωρίζουν οι συμμαχίες και η ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε.

Πάνω από τον χώρο της εκδήλωσης πέταξαν τιμητικά δύο ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk.

Ο κ. Καμμένος στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού ΝΗ-90 στην περιοχή των Ιμίων, προκειμένου να ρίξει στεφάνι στον υγρό τάφο των τριών ηρώων και εν συνεχεία θα μεταβεί στην Κρήτη για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του καταδρομέα Εμμανουήλ Μπικάκη, ο οποίος πολέμησε στην Κύπρο, ενώ θα επισκεφθεί την 133 Σμηναρχία Μάχης. Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνοδεύουν ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και οι παριστάμενοι στην εκδήλωση, αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνίας και ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Δαμαβολίτης.

Επίσης, στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, αντιπροσωπείες των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οι συγγενείς των ηρώων.

 

Σφοδρή ενόχληση της Τουρκίας για την πτήση 

 

Σφόδρα ενοχλημένη η Τουρκία με την κίνηση του νέου ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου να ρίξει στεφάνι στα Ίμια από ελικόπτερο του στρατού ξηράς. Όλη νύχτα υπήρχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ υπηρεσιών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας,αλλά και του ΥΠΕΞ με το ΥΠΕΘΑ. Η τουρκική δυσαρέσκεια εκφράστηκε με την παρουσία τουρκικών F -16 στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων την ώρα που το ελικόπτερο με τον Πάνο Καμμένο πετούσε στην περιοχή των Ιμίων.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.Δεν υπήρξε παρενόχληση του ελικοπτερου του ΥΕΘΑ το οποίο πέταξε κανονικά για την Κρήτη όπου ήταν και ο τελικός του προορισμός. 

Ο Πάνος Καμμένος μαζί με τους Αρχηγούς Αεροπορίας και Ναυτικού εριξε το στεφάνι για να τιμήσει τους νεκρούς των Ιμίων. Η Τουρκια ομως φαίνεται ότι βρήκε μια ευκαιρία για να ανεβάσει τους τόνους κι αυτό χρειάζεται παρακολούθηση.

Τι γράφουν οι Τουρκοι

‘Γνωστό για τις θέσεις κατά της Τουρκίας” χαρακτηρίζει η τουρκική εφημερίδα  Sabah τον υπουργό Άμυνας κ Πάνο Καμένο με αφορμή είδηση που δημοσιεύει σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο «Κατάθεση στεφάνου στα Ίμια από τον Υπουργό Άμυνας».

Η Σαμπάχ αναφέρει ότι ο Υπουργός Άμυνας και Αρχηγός των ΑΝΕΛ, κ. Πάνος Καμένος, γνωστός για τις θέσεις κατά της Τουρκίας, γνωστοποίησε ότι θα ρίξει στεφάνι από αέρος στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, τιμώντας τη 19η επέτειο από το επεισόδιο του 1996. 

Στο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, ότι δηλαδή ο κ. Καμένος θα συμμετέχει σε λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Μαραθώνα στη μνήμη των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια, και κατόπιν θα μεταβεί με ελικόπτερο στην Κρήτη συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ν Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

 

Πηγή: Έθνος, onalert.gr