Την 1η Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των δήμων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση που αποφάσισε το δ.σ. της ΚΕΔΕ, με κεντρικό θέμα την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας.

«Η σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης κρίνεται επείγουσα και αναγκαία, καθώς η λειτουργία των δήμων σήμερα αγγίζει τα όρια αντοχής και ομαλότητας» τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην πρόσκληση συμμετοχής που απευθύνει στους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους της χώρας.

Όπως επισημαίνει, ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του 2015, υπάρχει ήδη υστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της τάξης του 30%.
Τονίζει ότι, παράλληλα, η αύξηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με την μη απόδοση στους Δήμους των θεσμοθετημένων πόρων, τη διαρκή μείωση των ΚΑΠ και τη συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, διαμορφώνουν ένα ζοφερό αυτοδιοικητικό περιβάλλον.

Μάλιστα, ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το 2016, αφού στον Προϋπολογισμό προβλέπεται και νέα μείωση στη χρηματοδότηση των Δήμων, οι οποίοι θα κληθούν να δημιουργήσουν και πάλι πλεονάσματα όταν το υπόλοιπο Κράτος θα εξακολουθήσει να δημιουργεί ελλείμματα.

«Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε ως θεσμός σε αυτή την αρνητική κατάσταση και να διαμορφώσουμε ένα νέο διεκδικητικό πλαίσιο» καταλήγει ο κ. Πατούλης.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης θα τεθούν επίσης ζητήματα θεσμικά και κοινωνικά.