Την ανιούσα παίρνει το ρούβλι

Το ρωσικό ρούβλι ανατιμήθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων μετά την πίεση που άσκησαν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας στις μεγάλες κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να πουλήσουν δολάρια για να σταματήσει η περαιτέρω μεγάλη πτώση του νομίσματος.

 

Τον Δεκέμβριο το ρούβλι είχε υποχωρήσει έως την ισοτιμία των 80 ανά δολάριο από τον μέσο όρο των 30 έως 35 στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά σήμερα έφθασε στα 53 ρούβλια ανά δολάριο. Το ρούβλι κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στα μέσα Δεκεμβρίου, εν μέσω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης, οι οποίες έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατο τον δανεισμό ρωσικών επιχειρήσεων από τη Δύση.

 

Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει υπογράψει οδηγία, με την οποία υποχρεώνονται οι μεγαλύτερες κρατικές εξαγωγικές εταιρείες της χώρας να πουλάνε μέρος των εσόδων τους σε συνάλλαγμα.

 

Η εφημερίδα σημείωσε ότι τους επόμενους δύο μήνες οι εταιρείες αυτές μπορεί να εφοδιάζουν καθημερινά την αγορά με περίπου 1 δισ. δολάρια συνολικά από τις πωλήσεις του συναλλάγματός τους. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι διεξάγει διαβουλεύσεις με τους μεγάλους εξαγωγείς με σκοπό τη σταθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δεσμευθεί ότι δεν θα εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να θεωρηθούν ως μία ελαφρά εκδοχή τέτοιων περιορισμών.