Την Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε η Μέρκελ ως εναλλακτική λύση για την Κομισιόν

Την πιθανότητα να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται ότι έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με πηγές στο Παρίσι, ήδη έχει αρχίσει τις διερευνητικές επαφές με την γαλλική προεδρία.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι η Μέρκελ υπέβαλε το ερώτημα σε μια ιδιωτική συνομιλία της με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την άνοδο της αντιευρωπαϊκής ψήφου διαμαρτυρίας.

 

«Η Μέρκελ έθεσε το θέμα ιδιωτικά στον Ολάντ ο οποίος δεν πήρε οριστική θέση, όμως είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα ήταν καλή ιδέα η Ευρώπη να χάσει τη θέση στο ΔΝΤ», επεσήμανε η μία πηγή.

 

Μια δεύτερη πηγή σημείωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο σοσιαλιστής γάλλος πρόεδρος —που πιέζεται όλο και περισσότερο τόσο εξαιτίας της ανόδου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που κέρδισε τις Ευρωεκλογές στη Γαλλία, όσο και από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του— να μπορέσει να υποστηρίξει ένα μέλος της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Η Λαγκάρντ, 58 ετών, που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας υπό την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί προτού αναλάβει το ΔΝΤ στο απόγειο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011, αντικατέστησε τον Ντομινίκ Στρος-Καν μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτησή του. Η θητεία της στην ηγεσία του ΔΝΤ ολοκληρώνεται το 2016.

 

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι η Μέρκελ είχε μια ιδιωτική συνάντηση με την Λαγκάρντ στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον στις αρχές Μαΐου. Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν ξανά στο Βερολίνο δύο εβδομάδες αργότερα, όταν η Λαγκάρντ συμμετείχε σε ένα συνέδριο των επικεφαλής μεγάλων διεθνών οικονομικών θεσμών, το οποίο διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

 

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τις πληροφορίες αυτές, όμως είπε ότι η Μέρκελ έχει επαναλάβει την υποστήριξή της στον πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Επιτροπής.

 

Ο εκπρόσωπος αναφερόταν στις πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα Γιούνκερ, όμως έχει επισημάνει ότι πρέπει να αναζητηθεί «η μεγαλύτερη δυνατή ομοφωνία» μεταξύ των κρατών μελών.

 

Η γερμανίδα καγκελάριος έχει εξάλλου παραδεχθεί ότι ο Γιούνκερ ίσως να μην έχει την απαραίτητη υποστήριξη από τους ευρωπαίους ηγέτες για να διασφαλίσει την υποψηφιότητα του και έχει προσθέσει ότι υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι για τη θέση.

 

Ο Γιούνκερ είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της συντηρητικής πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία ανήκει και το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου. Το ΕΛΚ έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

 

Το ΕΛΚ κέρδισε 213 έδρες σε σύνολο 751, άρα ο υποψήφιός του διεκδικεί τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως γι’ αυτό χρειάζεται διπλή πλειοψηφία: των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Εναντίον της υποψηφιότητας Γιούνκερ έχουν ταχθεί αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες καθώς τον θεωρούν πολύ ευρωπαϊστή και έναν άνθρωπο του παρελθόντος. Μεταξύ των ηγετών αυτών είναι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, ο Σουηδός Φρέντρικ Ράινφελτ, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε και ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν, το όνομα του οποίου έχει επίσης αναφερθεί για τη θέση. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει επισημάνει από την πλευρά ότι ο Γιούνκερ δεν έχει αυτόματο δικαίωμα στη θέση του προέδρου επειδή τις Ευρωεκλογές κέρδισε το ΕΛΚ.

 

Ο Κάμερον είναι ο κύριος αντίπαλος της υποψηφιότητας Γιούνκερ για την προεδρία της Επιτροπής, καθώς επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται νέα ηγεσία η οποία θα δεσμευθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις απαντώντας στην δυσαρέσκεια των ευρωπαίων ψηφοφόρων.

 

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η Λαγκάρντ θεωρείται μια αποδεκτή εναλλακτική. Την ίδια άποψη έχει και η κεντροαριστερή πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

 

Εξάλλου κάποιες βρετανικές εφημερίδες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη Λαγκάρντ.

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αναθέσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι να προτείνει ως το τέλος του μήνα τους υποψήφιους για τις θέσεις κλειδιά της ΕΕ και ένα προσχέδιο της ατζέντας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.