Την Παρασκευή κάνει πρεμιέρα ο Δον Ζουάν στη Θεσσαλονίκη

«Ο Μολιέρος ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο των Γάλλων αλλά όλων των Ευρωπαίων».

 

Με τη φράση αυτήν και την προσθήκη για τον «οικουμενικό χαρακτήρα του έργου του Μολιέρου» «υποδέχτηκε» ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Κριστόφ Λε Ριγκολέρ, την κωμωδία «Δον Ζουάν», που παρουσιάζεται από την Παρασκευή στο Βασιλικό Θέατρο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, υπό την αιγίδα του προξενείου και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

 

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Δαμιανός Κωνσταντινίδης, που υπογράφει και τη μετάφραση, έκανε μια ιστορική αναδρομή στον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου και σημείωσε ότι «είναι ένας μύθος που κάθισε στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή και ανάλογα με την περίπτωση έχει βρεθεί ότι είναι άλλοτε ανίκανος, άλλοτε ομοφυλόφιλος, σαδιστής, μαζοχιστής και άλλοτε όλα μαζί».

 

Τον ρόλο του Δον Ζουάν ερμηνεύει ο Δημήτρης Δρόσος, ο οποίος αποκάλυψε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι δυσκολεύτηκε πάρα πολύ στην αρχή και συμπλήρωσε ότι η παράσταση αποτελεί ένα «ψηφιδωτό θεατρικών ειδών».

 

«Στη μετάφραση προσπάθησα να παρακολουθήσω όσο γίνεται πιο κοντά το γαλλικό πρότυπο, να διατηρήσω κάτι από την οικονομία και τη ροή του λόγου, τον ρυθμό του, ενώ όσον αφορά τη σκηνική όψη είναι νομίζω η πρώτη φορά που επιδιώκω μια τόσο ξεκάθαρη αναφορά στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο του έργου», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

 

Όσο για την υπόθεση του έργου, ο Δον Ζουάν διακατέχεται από μια μόνο έμμονη ιδέα: πώς να γοητεύσει τον άλλον, να τον πιάσει στα δίχτυα του και πώς, αφού το πετύχει, θα απαλλαγεί από αυτόν. Και το σχήμα αυτό αφορά, πέρα από τις ερωτικές του περιπέτειες, όλες τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

 

Στο τέλος η τιμωρία φαίνεται να έρχεται από ψηλά, από τον προσβεβλημένο «ουρανό»: με τη διαμεσολάβηση του αγάλματος ενός διοικητή που είχε σκοτώσει παλιότερα, ο άθεος ασεβής και ελευθεριάζων Δον Ζουάν κατακρημνίζεται στην κόλαση, στο πυρ το εξώτερον, ή πιο απλά σε μια καταπακτή θεάτρου.

 

Η ταυτότητα της παράστασης 

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Δρόσος, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Μάνος Γαλανής, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γιολάντα Μπαλαούρα, Στέργιος Τζαφέρης, Γιάννης Τσιακμάκης, Γιώργος Βραχνός, Νίκος Μήλιας, Αναστάσης Ροϊλός κ.ά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Απόστολου Αποστολίδη, η μουσική του Κωστή Βοζίκη, η χορογραφία της Σοφίας Παπανικάνδρου και ξιφασκία δίδαξε ο Αντώνης Ροϊλός.