Τις θέσεις του για διαγραφή του χρέους έθεσε ο Αλ. Τσίπρας στον Μ. Ντράγκι

Την ανάγκη λήψης γενναίων πολιτικών αποφάσεων για να βγει η Ευρώπη συντεταγμένα από το οικονομικό αδιέξοδο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Φρανκφούρτη, ενώ έθεσε και θέμα διαγραφής μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Νίκος Παππάς.

 

Ευρωπαϊκή συμφωνία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα «New Deal», μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ένας συνδυασμός δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις.

 

Εκτενής ήταν, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ενημέρωση του κ. Ντράγκι για τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ, όπως είπε, «τον ενημερώσαμε για την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία μετά από 4 χρόνια εφαρμογής σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μπροστά σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση».

 

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε στον επικεφαλής της ΕΚΤ τις θέσεις του κόμματός του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά «και για το πώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, κι από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση». Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «του εκφράσαμε την πεποίθηση ότι τα νέα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη βδομάδα η ΕΚΤ είναι μεν σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι αρκετά, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εξαιτίας του αποπληθωρισμού αλλά και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις».

 

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους για τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων και συνέχιση της μεταξύ τους επαφής.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ