Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην 84η ΔΕΘ

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit – GAS) στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στόχος του συνεδρίου, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, είναι η ανάδειξη των σημαντικότερων σύγχρονων τάσεων και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα ως βάση για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Με κεντρικό τίτλο «Ο ρόλος του Αγρότη στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης – Defining the Future Farmer 4.0», η ατζέντα του συνεδρίου θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες θεματικές μεταξύ των οποίων είναι το IoT, το blockchain, τα Robotics στην αγροτική παραγωγή, η χρήση των drones στον τομέα της αγροδιατροφής, ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας των τροφίμων, οι υδατοκαλλιέργειες, η κτηνοτροφία κ.α.

Έτσι από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2019, στη ΔΕΘ στο περίπτερο 6 οι επισκέπτες θα βρουν 100 αγροδιατροφικές εταιρίες, από 40 χώρες. «Στο πλαίσιο αυτό θα μπορέσουν να καταλάβουν πως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζει τον τρόπο που τρώμε. Γιατί επηρεάζει τις καλλιέργειες, τον τρόπο που παράγουμε, την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Αλλάζει δομικά όλη τη διαδικασία από το χωράφι στο ράφι», τονίζει μιλώντας στην ThessNews ο Μιχάλης Στάγκος  συνιδρυτής του συνεδρίου.

«Το κομμάτι της αγροτικής παραγωγής είναι ένα κομμάτι που παραδοσιακά ήταν μακριά από την τεχνολογία και τη νέα οικονομία.  Τώρα, καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός δεν έχουμε αρκετό φαγητό για να ταΐσουμε αυτόν τον κόσμο. Μέχρι το 2050 θα είμαστε 9,5 δισεκατομμύρια  άνθρωποι. Οπότε αυτό το έχει φέρει περισσότερο στο προσκήνιο», τονίζει.  «Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι έρχονται πάνω από 40 καινοτομικές start-ups από περισσότερες από 40 χώρες άρα θα δούμε από το τι γίνεται για παράδειγμα στη Νιγηρία και στην Κολομβία μέχρι στην Βόρειο Αμερική και ση Γερμανία. Είναι ένα πολύ ωραίο αποτύπωμα του πώς τα οικοσυστήματα καινοτομίας συναντιούνται και λύνουν υπαρκτά προβλήματα», συμπληρώνει.

Επίσης, στο πλαίσιο του GAS θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης σε υψηλό επίπεδο, κατά τις οποίες θα συζητηθούν προτάσεις για τη χάραξη πολιτικής στον αγροδιατροφικό τομέα.

Κορυφαίο γεγονός του συνεδρίου, αποτελεί ο παγκόσμιος τελικός του «Future Agro Challenge» (FAC), της παγκόσμιας διαγωνιστικής πλατφόρμας, όπου 50 νεοφυείς επιχειρήσειςαπό όλο τον κόσμοθα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ζωντανά, σε μία παγκόσμια σκηνή, τις καινοτόμες ιδέες τους στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της διατροφής, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων και της βιωσιμότητας. Κάποιες από τις startups, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό, εισάγουν την ρομποτική στη γεωργία, αναλύουν δεδομένα για την παραγωγικότητα ή χρησιμοποιούν τη μικροβιακή αναζήτηση για την πρόληψη ασθενειών στις καλλιέργειες.

πηγή:
https://www.thessnews.gr/