Το αποτύπωμα οδηγεί στον δολοφόνο του Μένη Κουμανταρέα

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του μεγάλου συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Οι αστυνομικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι μ’ ένα άγριο φονικό, το οποίο φαίνεται να τελέστηκε από άτομο που έτρεφε μίσος για τον 83χρονο πεζογράφο.

 

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επικεφαλής των ερευνών τούς απομακρύνουν το σενάριο της «τυχαίας ληστείας». Οι αστυνομικοί μιλούν για «προσωπικές διαφορές», αλλά τα ακριβή κίνητρα του δολοφόνου δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

 

Οι αστυνομικοί αξιολογούν κάθε πληροφορία και πειστήριο, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο δολοφόνος ήταν γνωστός του Μ. Κουμανταρέα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ανατρέπεται η εκτίμηση για έναν δράστη. Υπάρχουν ενδείξεις και για δεύτερο άτομο, το οποίο όμως ερευνάται αν ήταν συνεργός του δολοφόνου. Δεν αποκλείεται το δεύτερο άτομο να βοήθησε να ακινητοποιηθεί ο συγγραφέας.

 

Πηγές αναφέρουν ότι οι διωκτικές αρχές έχουν ήδη πληροφορίες και στοιχεία για την «ταυτότητα» του δράστη. Στο σπίτι της οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη, όπου διέμενε ο λογοτέχνης, βρέθηκαν αρκετά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Ομως, πηγές του «Εθνους» αναφέρουν ότι υπάρχουν αποτελέσματα για ένα αποτύπωμα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Στοιχείο το οποίο φαίνεται να καθοδηγεί τις έρευνες.

 

Ενέδρα

Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ για το τι συνέβη τη βραδιά της στυγερής δολοφονίας είναι ότι ο Μ. Κουμανταρέας έπεσε σε ενέδρα γνωστού του. Πήγε στο σπίτι του για να πάρει ένα χάπι και στην είσοδο της πολυκατοικίας τον περίμενε τουλάχιστον ένα άτομο το οποίο φέρεται να γνώριζε ο συγγραφέας, ενώ εικάζεται πως υπήρξε και ακόμη ένας συνεργός.

 

Με τη βία τον έβαλαν στο κτίριο και το πρώτο χτύπημα δόθηκε έξω από το ασανσέρ. Εκεί βρέθηκαν τα γυαλιά μυωπίας του συγγραφέα. Στη συνέχεια ανέβηκαν στο διαμέρισμα του 4ου ορόφου και μπήκαν στο σπίτι με τα κλειδιά του θύματος. Στο σαλόνι τον ακινητοποίησαν.

 

Σύμφωνα με το σενάριο «των δύο ή και περισσότερων ατόμων» που εξετάζουν οι αστυνομικοί, όσο ο ένας έψαχνε επιλεκτικά στο σπίτι, οι άλλοι τον είχαν ακινητοποιημένο στο σαλόνι. Αγνωστο πώς ο Μ. Κουμανταρέας αντέδρασε και πάλεψε με τον δολοφόνο με τη μάχη να μεταφέρεται στην κρεβατοκάμαρα. Δέχθηκε χτυπήματα με μεγάλη μανία και πρωτοφανή βιαιότητα, πριν ο ένας δράστης τον στραγγαλίσει με τα γυμνά του χέρια πάνω στο κρεβάτι.

 

Διασταυρώσεις

 

Στην Κυψέλη συναντώνται μεγάλοι πληθυσμοί αλλοδαπών και ο Μ. Κουμανταρέας είχε καλές σχέσεις με την κοινότητά τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων του φιλικού περιβάλλοντος, ο λογοτέχνης είχε συναναστροφές με κάποιους και στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικοί καλούν στην Κρατική Ασφάλεια διάφορα άτομα για να δώσουν αποτυπώματα και να αποκλειστούν από τα ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων.

 

Επίσης, η επιλεκτική έρευνα στους χώρους του σπιτιού μαρτυρά ότι ο δράστης ήξερε πού να ψάξει και γνώριζε καλά πώς να κινηθεί για να μη χάσει χρόνο.

 

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν συγκεντρώσει αρκετό και κυρίως ωφέλιμο υλικό από κάμερες καταστημάτων της γειτονιάς. Ηδη έχουν καταφέρει να απομονώσουν κινήσεις το επίμαχο διάστημα, μετά τις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πλάνα έχουν εντοπιστεί ύποπτες κινήσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι αστυνομικοί και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του συγγραφέα.

 

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ – Στραγγαλισμός με γυμνά χέρια

 

«Βαριές κακώσεις στο κεφάλι και στην κοιλιακή χώρα διέγνωσε η ιατροδικαστική έκθεση στον Μένη Κουμανταρέα. Τα χτυπήματα ήταν τόσο ισχυρά που προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία», δηλώνει στο «Εθνος» ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, που διενήργησε νεκροτομή – νεκροψία στη σορό του θύματος.

 

Ως αιτία θανάτου από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών προσδιορίστηκε ο στραγγαλισμός. Τα σημάδια που βρέθηκαν στον λαιμό του 83χρονου συγγραφέα καταδεικνύουν ότι του ασκήθηκε μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα να επέλθει ασφυξία.

 

Ωρα θανάτου

Ο ιατροδικαστής κ. Καρακούκης χαρακτηρίζει βίαιο το έγκλημα και αποκαλύπτει ότι η αιμορραγία προκλήθηκε από επανειλημμένες γροθιές και κλωτσιές που δέχθηκε το θύμα στην κοιλιά.

Στην ερώτηση αν τα στοιχεία του πορίσματος «φωτογραφίζουν» μανία ή μίσος από τον δράστη, η απάντηση είναι ότι όλα τα χτυπήματα αλλά και ο στραγγαλισμός έγιναν με γυμνά χέρια.

 

Ο θάνατός του προσδιορίζεται γύρω στη 01.00 τα ξημερώματα. Το πόρισμα των ιατροδικαστών Ν. Καρακούκη και Χρ. Τσάκωνα ρίχνει φως στο μυστήριο που καλύπτει τη δολοφονία του Μ. Κουμανταρέα.

 

Οι αστυνομικοί μπορούν πλέον να τοποθετήσουν χρονικά το κάθε χτύπημα, τι προηγήθηκε αλλά και τι ακολούθησε και σε ποιους χώρους πάλεψε το θύμα με τον δολοφόνο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στραγγαλισμός έγινε από τα χέρια ενός ατόμου και οι κακώσεις σε συνδυασμό με την ανθρωποκτόνο πρόθεση αποκαλύπτουν το μένος και την ένταση των συναισθημάτων του δράστη.

 

Η κηδεία του μεγάλου συγγραφέα θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 2 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο.

 

Πηγή: Έθνος