Το Δημόσιο και οι εταιρείες κινητής θα χάσουν από την υπερφορολόγηση

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Από 55 έως 170 εκατ. ευρώ ετησίως μπορεί να φθάσει η απώλεια δημοσίων εσόδων από την κινητή τηλεφωνία από τη μετακίνηση πελατών σε εταιρείες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δεδομένη την κατάργηση της περιαγωγής, εφόσον αυξηθεί η ήδη ιδιαίτερα υψηλή φορολογία στην υπηρεσία της κινητής.

Την παραπάνω εκτίμηση έχει κάνει η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, συνεπικουρούμενη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή τη συζήτηση με τους θεσμούς για την αύξηση των έμμεσων φόρων στην κινητή τηλεφωνία, στο πλαίσιο λήψης ισοδύναμων μέτρων.

Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για τις απόψεις της, μεταξύ άλλων, με επιστολές προς τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσκαλώτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της αγοράς λέγουν ότι αν πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από τους τηλεπικοινωνιακούς λογαριασμούς το λιγότερο «επικίνδυνο» είναι να προέλθουν από τη σταθερή τηλεφωνία (συνδυαστικά πακέτα τηλεφωνίας, internet και συνδρομητικής τηλεόρασης).

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος, «ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα καθώς θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων παρόχων, ωθώντας εγχώριους πελάτες να μετακινηθούν σε παρόχους του εξωτερικού για να αποφύγουν το ειδικό τέλος με την εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Roam like at Home, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2017. Το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσιες απώλειες για το Δημόσιο καθώς θα χαθούν και έσοδα από ΦΠΑ και άλλες πηγές φόρων.

Οι κινητές επικοινωνίες στην Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση με μεγάλη απόσταση από τις επόμενες χώρες ως προς το ποσοστό έμμεσης φορολογίας το οποίο ανέρχεται από 38% έως 48%, ενώ με εξαίρεση την Ουγγαρία η αντίστοιχη φορολογία στις υπόλοιπες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 17% και 25%».

Οπως επίσης επισημαίνεται από την ΕΕΚΤ, η υπερφορολόγηση της κινητής τηλεφωνίας έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να υπολείπεται έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας, τη χρήση δεδομένων μέσω κινητών επικοινωνιών και την ανάπτυξη των αντίστοιχων υπηρεσιών και εφαρμογών. Δεν είναι τυχαίο ότι Ελλάδα και Ουγγαρία είναι ουραγοί στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας.

Οσον αφορά τη χρήση δεδομένων, με βάση στοιχεία από το Vodafone Group, τα Gigabytes/συνδρομητή στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,98 έναντι 6,42 κατά μέσο όρο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Στις υπόλοιπες χώρες ο εν λόγω δείκτης κυμαίνεται από 4,16 στη Ρουμανία έως 7,23 στην Ισπανία.

Η χρήση δεδομένων μέσω κινητών επικοινωνιών αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες με πολλαπλές εφαρμογές στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Με βάση μελέτη της Deloitte κάθε διπλασιασμός της χρήσης δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Εφόσον η Ελλάδα συγκλίνει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στη χρήση δεδομένων, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,8% ή 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος μειώνονται σταθερά τα τελευταία έτη και έχουν φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2009, όταν δηλαδή επιβλήθηκε το ειδικό τέλος.

Συγκεκριμένα το 2015 διαμορφώθηκαν σε 210,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 ήταν 273,7 εκατ. Μια από τις βασικές αιτίες της εξέλιξης αυτής θεωρείται η υψηλή φορολογία η οποία συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης.

Πηγή: Ναυτεμπορική