Το Δημόσιο χάνει 650 εκατ. το χρόνο από το λαθρεμπόριο καπνού

Εξακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ περίπου ευρώ το χρόνο χάνει το δημόσιο από την παράνομη διακίνηση καπνού, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την καπνοβιομηχανία “Παπαστράτος”, στη Λάρισα, με θέμα την πάταξη του φαινομένου του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

 

Εκτός από τα τα 650 εκατομμύρια ευρώ που χάνονται κάθε χρόνο, πολύ σημαντική είναι και η μείωση θέσεων εργασίας, από το λαθρεμπόριο καπνού.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, μόνον τα τελευταία χρόνια 8.000 περίπτερα, 150 μικρές επιχειρήσεις, που πωλούσαν καπνό και οκτώ βιομηχανίες έκλεισαν με αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 20.000 θέσεις εργασίας.

 

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η φορολογία, από το 2010 και μετά στον καπνό έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, έχει αυξηθεί κατά 85%, για τα τσιγάρα και κατά 92% για τον λεπτοκομμένο καπνό. Τα έσοδα, τα οποία εισπράττει το ελληνικό δημόσιο από τη φορολογία καπνού, είναι περίπου 3,2 δις ευρώ το χρόνο, ποσό που αναλογεί στο 7,8% των συνολικών του εσόδων.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, απηύθηνε κάλεσμα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, αλλά και πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την πάταξη το φαινομένου το παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

 

Όπως παρατήρησε, επικαλούμενος και στοιχεία του ΙΟΒΕ, η αύξηση της φορολογίας στον καπνό, δεν συνεπάγεται και αύξηση των εσόδων. Αντίθετα, τα έσοδα έχουν μειωθεί, ενώ αυξήθηκε η προτίμηση των καταναλωτών σε παράνομα καπνικά προϊόντα. Η φορολόγηση του καπνού, τόνισε, έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο και πρέπει να μειωθεί, αν θέλουμε το κράτος να βάλει στα ταμεία του περισσότερα έσοδα.

 

Ταυτόχρονα, πρέπει να δικαιωθεί και το αίτημα των περιπτερούχων, που εύλογα διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους επί των πωλήσεων προϊόντων καπνού, καθώς τα σημερινά οικονομικά μεγέθη τους προκαλούν ασφυξία. Εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό κέρδους, επεσήμανε ο κ. Αγοραστός, τότε δε θα μπορέσουν απλά να επιζήσουν ως επαγγελματίες αφού τα τσιγάρα και ο καπνός είναι το κύριο αντικείμενο στις πωλήσεις τους.

 

Μάλιστα, με την ιδιότητα και ως πρόεδρου της ΕΝΠΕ, ανέφερε ότι στις προθέσεις του είναι να αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με εκπροσώπους της καπνοβιομηχανίας και στην Αθήνα με διττό στόχο: την μη περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα και την αύξηση του ποσοστού κέρδους των περιπτερούχων.

 

Ο γενικός διευθυντής της “Παπαστράτος”, Ιάκωβος Καργαρώτος, ανέφερε οτι μόνον για το 2014 τα παράνομα τσιγάρα, που διακινήθηκαν αντιστοιχούν στο 20,8% στην Ελλάδα, ποσοστό που “μεταφράζεται” σε 4,2 δις τσιγάρα και 650 εκατομμύρια ευρώ.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κοντέινερ περιέχει 9.600.000 παράνομα τσιγάρα και οι διαφυγόντες φόροι, που αναλογούν σε αυτό, ανέρχονται σε 1.500.000 ευρώ, ενώ ένα φορτηγό, με παράνομο – χύμα καπνό, περιέχει 10 τόνους και οι διαφυγόντες φόροι, ανέρχονται σε 2 εκ ευρώ.

 

Ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι: σταθερό φορολογικό σύστημα, δημιουργία συντονιστικού οργάνου, για όλες τις αρμόδιες διοικητικές αρχές ( ΣΔΟΕ, Τελωνεία, Λιμενικό, Αστυνομία και οικονομική Αστυνομία),εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης, κατά του λαθρεμπορίου και αυστηρή εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, καπνοπαραγωγοί, περιπτερούχοι, κ.α., ενώ αναλύθηκαν και συζητήθηκαν οι αιτίες, οι συνέπειες αλλά και οι προσπάθειες καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ