Το φέσι το έχουν φορέσει ήδη οι φορολογούμενοι πολίτες

TSIPRAS-FESI-620x413

Αισθητά έχουν κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών τους τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Από κει που έλεγε ότι θα επιστρέψει με γραβάτα γιατί θα έχει επιλύσει το πρόβλημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, τώρα εύχεται να μην επιστρέψει με φέσι, όπως έκαναν πρώην Έλληνες πρωθυπουργοί.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το φέσι το έχουν φορέσει ήδη οι Έλληνες πολίτες, οι φορολογούμενοι που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει προς το χειρότερο μέσα στα 7 χρόνια της οικονομικής κρίσης. Όλοι αυτοί που είδαν τις δουλειές τους να χάνονται και να μένουν άνεργοι, όλοι αυτοί που οι μισθοί και οι συντάξεις τους μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό που τώρα μπορούν μόνο να επιβιώνουν, σε όλους αυτούς που υφίστανται τα βάρη από την ολοένα αυξανόμενη φοροεπιδρομή στα χαμηλά εισοδήματα, όλοι αυτοί οι δανειολήπτες που τα η κυβέρνηση θα τους πάρει τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επειδή είχαν την ατυχία να τους φτωχοποιήσουν. Και η τωρινή πρώτη φορά Αριστερή κυβέρνηση, το μόνο που έχει κάνει είναι να φορέσει φέσι σε όσους είχαν καταφέρει να το αποφύγουν μέχρι τώρα και να το χώσει πιο βαθιά σε όσους το είχαν φορέσει τα προηγούμενα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μην ξεχνάμε ότι η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πάρθηκε ακριβώς για να καλοπιάσει η κυβέρνηση του δανειστές. Κι ας χάσουν οι Έλληνες τα σπίτια τους. Δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό.

Αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Και λέει ότι η κοινωνία και η αγορά, έχουν φορέσει το «φέσι» των νέων μέτρων χωρίς το χρέος που μέχρι πρότινος ήταν το φάρμακο δια …πάσα νόσο της οικονομίας. Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και η «απειλή» του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους εταίρους και δανειστές ότι αν δεν πάρει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος βάλει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Ιουνίου, δεν φαίνεται να έκανε τα αυτιά των δανειστών αλλά και των Ευρωπαίων να ιδρώσουν. Το αντίθετο μάλιστα. Τόσο οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και τα νέα σενάρια για ύπαρξη γαλλικής πρότασης που συνδέει την απομείωση του χρέους με την ανάπτυξη, έχουν καταστήσει σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το ζήτημα στην καλύτερη περίπτωση μετατίθεται χρονικά για μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών. Το αφήγημα περί «καθαρού διαδρόμου» που θα οδηγεί την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και θα ξεκλειδώνει το «πουγκί» του Μάριο Ντράγκι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Αντιθέτως ολοένα και απομακρύνεται. Το φέσι για το οποίο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός είναι μια σειρά από απαιτήσεις των δανειστών που αφορούν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, οι οποίες θα πρέπει να έρθουν με την μορφή νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή. Άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγ Σόιμπλε το είπε ξεκάθαρα: «Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος». Και είπε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο έλεος των ολιγαρχών με τους οποίους διαπλέκεται και πως φορτώνει τα βάρη στους αδύναμους! Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: “Βγήκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τίποτα δεν έγινε”.  Και υπογράμμισε πως η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Τα δομικά προβλήματα της εγχώριας διαπλοκής πελατειακού κράτους, ολιγαρχών και κυβερνήσεων. Η αιτία της χρεοκοπίας βρίσκεται ακριβώς εδώ. Κι ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν πλέον γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα, αίφνης παρατηρείς να διαγράφονται θαλασσοδάνεια 200 εκατομμυρίων ευρώ όπως του ΔΟΛ, 170 όπως αυτά του Πήγασου, άλλα τόσα του Mega και πάει λέγοντας. Μετά από 7 χρόνια Μνημόνια η Ελλάδα είναι πιο Κολομβία από ποτέ. Ξαφνικά όλοι θέλουν να αποκτήσουν κανάλι και να βγάλουν εφημερίδες που δεν τις διαβάζουν ούτε οι ίδιοι-άσε που οι νέοι άνθρωποι δεν είναι πλέον εξοικειωμένοι με το χαρτί. Ο δε Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια το πελατειακό κράτος ενώ επιχείρησε να κάνει τον τροχονόμο των ολιγαρχών αντί να τους οδηγήσει στην Δικαιοσύνη με το καλημέρα. Το λάθος του ήταν ότι τα βρήκε μαζί τους. Με όλους εκτός από τον Σταύρο Ψυχάρη τον οποίο καθάρισε ο Τσίπρας για λογαριασμό των υπολοίπων ολιγαρχών που δεν τον ήθελαν μέσα στα πόδια τους. Αλλά οι δανειστές έχουν πλέον γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και του βαθέως διεφθαρμένου κράτους.

Κι έτσι, η ιστορία με το ελληνικό χρέος επαναλαμβάνεται. Τι θα γίνει τελικά στις 15 Ιουνίου; Θα πάρουμε λύση “πακέτο” ή μόνο δόση (σ.σ. για να πληρώσουμε τους δανειστές τον Ιούλιο) και θα παραπεμφθούν όλα τα άλλα για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με μία … καλή υπόσχεση για ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος και για την ποσοτική χαλάρωση. Μέχρι και ο διοικητής της ΤτΕ φαίνεται να άλλαξε στάση. Με άρθρο του στην «Καθημερινή τη Κυριακής». Όπως έγραψε, η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Αυτά όμως δεν αρκούν για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα και να κινηθεί ανοδικά η οικονομία. Οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη τους”.“Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, το οποίο με τη σειρά το θα θέσει σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας”.“Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, περαιτέρω λάθη και οπισθοδρομήσεις δεν επιτρέπονται”. Το θέμα είναι ότι οι δανειστές επιμένουν. Και απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί οι καιροί είναι και πάλι… πολύ δύσκολοι. Το θρίλερ, αφήνει και πάλι την αίσθηση πως …το τέρας ζει!

Αλλά τι θα κερδίσουν απ’ όλα αυτά οι Έλληνες φορολογούμενοι; Τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους ψηφίστηκαν από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Έχει μείωση του αφορολόγητου, κάτι που σημαίνει μείωση συντάξεων και μισθών. Και μία σειρά ακόμη πολλών και πολύ σκληρότερων μέτρων που φέρνει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Και μάλιστα για τα επόμενα 50 χρόνια. Τελικά ποιους ωφελεί η λύση για το χρέος; Σίγουρα όχι τους απλούς φορολογούμενους Έλληνες πολίτες.

danioliptes.gr