Το ΙΚ συνεχίζει ακάθεκτο τις εκτελέσεις

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκότωσαν τις δέκα τελευταίες ημέρες περισσότερα από 200 μέλη της φιλοκυβερνητικής σουνιτικής φυλής Άλμπου Νιμρ στην ιρακινή επαρχία αλ-Άνμπαρ (δυτικό Ιράκ), σύμφωνα με αξιωματούχους και τοπικές πηγές.

 

Ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας, ο Σααμπάν αλ-Ομπάιντι, έκανε λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς, ενώ ο Φάλεχ αλ-Εσάουι, αντιπρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της αλ-Άνμπαρ, μίλησε για φόνους 258 ανθρώπων.

 

Σύμφωνα με τον Εσάουι, τα θύματα, “ανάμεσα στα οποία υπάρχουν γυναίκες και παιδιά”, ανήκαν “όλα στη φυλή Άλμπου Νιμρ” και φονεύθηκαν “αυτές τις τρεις τελευταίες ημέρες”.

 

Όμως ο σεΐχης Ναΐμ αλ-Κιούντ αλ-Νιμράουι, ένας από τους αρχηγούς της φυλής, υποστήριξε πως 381 άνθρωποι φονεύθηκαν “από τις 24 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα (Κυριακή)”.

 

Φωτογραφίες που φέρεται ότι ελήφθησαν αμέσως μετά από εκατοντάδες τέτοιες εκτελέσεις δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Twitter, αλλά δεν έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά τους.

 

Σε μια φωτογραφία, περισσότεροι από 30 άνδρες με πολιτικά κείτονται στη μέση ενός δρόμου, που είναι καλυμμένος με αίμα, υπό τα βλέμματα παιδιών και νεαρών ανδρών.

 

Τα θύματα είναι ξυπόλητα, πολλά έχουν καλυμένα τα μάτια και τα χέρια δεμένα στην πλάτη.

 

Το ΙΚ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τους φόνους αυτούς. Η οργάνωση ελέγχει το 85% της επαρχίας Άνμπαρ.

 

Αξιωματούχος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο πως τοπικές σουνιτικές φυλές βοήθησαν το ΙΚ να “διαπράξει αυτές τις σφαγές”.

 

Η φυλή Άλμπου Νιμρ πολεμάει στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

 

Ο αρχηγός της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής Σάχουατ στην αλ-Άνμπαρ, ο Ουίσαμ αλ-Χάρνταν, δήλωσε πως τα περισσότερα από τα μέλη της φυλής που φονεύθηκαν από το ΙΚ ήταν μέλη της πολιτοφυλακής του που πολεμάει εναντίον των τζιχαντιστών.

 

“Υπάρχουν περίπου 800 μέλη της φυλής Άλμπου Νιμρ στις τάξεις της Σάχουατ”, πρόσθεσε.

 

Η αλ-Άνμπαρ, μια επαρχία που κατοικείται κυρίως από σουνίτες, εκτείνεται από τα συριακά σύνορα μέχρι τα περίχωρα της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

 

Ένας ηγέτης της φυλής, ο Ναΐμ αλ-Κάουντ, δήλωσε σήμερα ότι το ΙΚ εκτέλεσε αργά το βράδυ του Σαββάτου 67 μέλη της φυλής, ανάμεσα στα οποία γυναίκες και παιδιά.

 

Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν τα θύματα αυτά περιλαμβάνονται στους 200 φονευθέντες.

 

Ο αλ-Κάουντ δήλωσε προς το ιρακινό ιστότοπο Αλσουμαρία Νιουζ πως οι 67 φονευθέντες ήταν μεταξύ των 200 μελών της φυλής που κρατούν οι τζιχαντιστές στην πόλη Ρας αλ-Μάα. “Οι άλλοι 125 αντιμετωπίζουν επίσης την απειλή του θανάτου”, πρόσθεσε.