Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα» – Το βιβλίο της Λένας Δημητριάδου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

«Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Λένας Χ. Δημητριάδου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

Υπόθεση: Ένα κορίτσι μεγαλώνει ανέμελα στη Βέροια του ’60, ώσπου μια μετάθεση κι ένας ξαφνικός θάνατος την απομακρύνουν βίαια από την πόλη, ανατρέποντας τα πάντα στη ζωή της. 

35 χρόνια μετά, ένα συνέδριο Μαθηματικών γίνεται αφορμή να επιστρέψει. Μέσα από τις περιπλανήσεις της στην αγαπημένη πόλη, ξαναζεί όμορφες και κωμικές καταστάσεις, ανησυχίες κι όνειρα, σκοτεινές πλευρές και τραγικά γεγονότα. 

Το «Καροτσάκι στον Αλιάκμονα», πέρα από τον αυτοβιογραφικό του χαρακτήρα, είναι στην πραγματικότητα ένα νοσταλγικό ταξίδι στη δεκαετία του ’60, όπως αυτή βιώθηκε στην ελληνική επαρχία και όχι μόνο.

Μέσα από τα μάτια των παιδικών και των πρώτων εφηβικών χρόνων της ηρωίδας, ξετυλίγεται μια ολόκληρη εποχή. Τα κερασάκια στα αυτιά των κοριτσιών, η μουσική στο πικάπ, τα μίνι και τα παντελόνια καμπάνα, η μαγεία της μεγάλης οθόνης, τα ανοικτά σπίτια, οι πολυκατοικίες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, η πολυτέλεια του τηλεφώνου, η εισβολή των ηλεκτρικών ειδών στο νοικοκυριό, οι τιμωρίες του δάσκαλου, τα παιδιά μεταναστών που μεγαλώνουν με τους παππούδες, τα πολιτικά φρονήματα, η δικτατορία. Όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα, σημαντικά κι ασήμαντα, που έκαναν ωστόσο αυτή τη δεκαετία να ξεχωρίζει.