ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μετά από μισό σχεδόν αιώνα επιβεβαιώθηκε από τις μετρήσεις του «Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος» του ΑΠΘ το προφανές, το αυτονόητο. Ότι η ρύπανση δηλαδή της ατμόσφαιρας των Δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης από θειούχες οσμηρές ενώσεις είναι γεγονός και ότι οι βιομηχανικές δραστηριότητες και τα απόβλητα των ΕΛΠΕ, είναι οι κύριες πήγες ρύπανσης της περιοχής.

 

Συγκεκριμένα ανιχνεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν 55 οσμηρές ενώσεις από αναλύσεις 170 δειγμάτων που έγιναν σε διάστημα 6 μηνών. Μεταξύ των ενώσεων περιλαμβάνονται και 8 που ανήκουν στην κατηγορία μερκαπτανών για τις οποίες δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα εθνικά και ευρωπαϊκά όρια ρύπανσης, πάρα του ότι είναι οι κύρια υπεύθυνες για τον ερεθισμό του αναπνευστικού και για χρόνιες επιπτώσεις στο σύστημα των νεύρων και των ματιών των κατοίκων και των εργαζόμενων στην βιομηχανία, αφού όπως διαπιστώθηκε η συγκέντρωση των ενώσεων είναι 10πλάσια στον χώρο εργασίας από ότι στην περιοχή εκτός βιομηχανίας.

 

Η κατάσταση με την δυσοσμία στην δυτική Θεσσαλονίκης δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης.

 

Η ανυπόφορη δυσοσμία και οι συνέπειες της, που βιώνουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ είναι απόρροια της πολιτικής όλων διαχρονικά των αστικών  κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προώθησαν και προωθούν αντιδραστικές αλλαγές στο τρόπο έκδοσης αδειών για τις επιχειρήσεις, στην περιβαλλοντική νομοθεσία,  στο όνομα της «μείωσης της γραφειοκρατίας»  και ανοίγουν ακόμα περισσότερο το δρόμο για μεγαλύτερη  επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής μας και του περιβάλλοντος.

 

Επίσης είναι απόρροια των διαχρονικών ευθυνών της τοπικής διοίκησης (Δήμοι, Περιφέρεια), που σιωπούν ένοχα στην υποβάθμιση της ζωής και του περιβάλλοντος την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της ρυπογόνας βιομηχανικής περιοχής. Το έργο το έχουμε ξαναδεί με την μεταφορά των ευθυνών από την περιφέρεια στο υπουργείο και το ανάποδο.

 

Είναι απόρροια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αφού η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους τους (εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες), αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις, όπως και στην προκειμένη περίπτωση.

 

Οι κάτοικοι του δήμου γνωρίζουν καλά ότι οι όποιες  χορηγίες που γίνονται  από τα ΕΛΠΕ σε τομείς που είναι ευθύνη του κράτους, από τη μια είναι ψίχουλα μπροστά στην τεράστια κερδοφορία τους και από την άλλη έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό προφίλ της εταιρείας, να αμβλύνουν τις αντιδράσεις για την κατάσταση που δημιουργούν από την δραστηριότητα τους. Είναι το «καρότο» που συνοδεύει το «μαστίγιο» του φακελώματος των λαϊκών κινητοποιήσεων, της αγωνιστικής δράσης που απαιτεί άμεσες λύσεις στο πρόβλημα.

 

Από την μεριά μας τόσο μέσω των εκλεγμένων μας με την Λαϊκή Συσπείρωση στον δήμο Ευόσμου – Κορδελιού και στην Περιφέρεια όσο και ως Κόμμα έχουμε  αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα. Κάναμε παρέμβαση κατά την  1η απένταξη του έργου «προσδιορισμός μερκαπτανών στην ευρύτερη περιοχής της Θεσσαλονίκης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το αναδείξαμε με Επερώτηση στην Μητροπολιτική Επιτροπή της Π.Κ.Μ., καθώς  επίσης  με Ερώτηση και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή. Επίσης  και με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, και με στήριξη   στις λαϊκές κινητοποιήσεις στην περιοχή.

 

Καλούμε την κυβέρνηση, την περιφέρεια και την δημοτική αρχή να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης και με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών, έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.