Το κλιμακώνει ο Ακάρ -Ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών

Κλιμακώνει την προκλητική τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα, αφού πλέον ζητά την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Οπως μεταδίδει το Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ σχολίασε πως η Ελλάδα διατηρεί στρατό σε 16 νησιά τα οποία έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς. «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σε 16 νησιά του Αιγαίου», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

ANADOLU AGENCY (ENG)

@anadoluagency

BREAKING – Greece, arming 16 islands with non-military status, in violation of agreements, should act in accordance with international law, says Turkey’s defense minister
9:09 π.μ. – 23 Ιαν 2020

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ να ενεργεί ως «έντιμος μεσολαβητής»
Ταυτόχρονα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο Sputnik δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα».

«Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Ομως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή για διάλογο.

Πηγή: iefimerida.gr