Το Νοσοκομείο Παπαγεωργείου πρωτοπορεί στη θεραπία του λεμφοιδήματος

Ανακούφιση σε ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, οι οποίοι υποφέρουν από λεμφοίδημα, παρέχουν οι γιατροί της κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.

 

Μάλιστα, κατέχουν και πανελλαδική πρωτιά, καθώς πριν από τρία χρόνια έκαναν την πρώτη μεταμόσχευση λεμφαδένων στη χώρα μας, για τη θεραπεία του λεμφοιδήματος. Ήδη 33 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις, ενώ το “Παπαγεωργίου” είναι ένα από τα 20 εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος παγκοσμίως. Επιπλέον, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εκπαιδεύει χειρουργούς πολλών χωρών ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής ημερίδας με θέμα “Λεμφοίδημα: από τη φροντίδα στη θεραπεία”.

 

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής του ΑΠΘ Δημήτριο Διονυσίου, οι πολίτες δεν γνωρίζουν αρκετά για το λεμφοίδημα. Ωστόσο, σταδιακά αυτό αλλάζει και αυξάνεται ο αριθμός όσων επισκέπτονται το ειδικό ιατρείο λεμφοιδήματος, το οποίο λειτουργεί μια Δευτέρα το μήνα στο “Παπαγεωργίου”. Μάλιστα, λόγω της ζήτησης το ιατρείο θα γίνεται συχνότερα, καθώς κάθε μήνα έρχονται 30 καινούργιοι ασθενείς.

Το λεμφοίδημα είναι η διόγκωση κάποιας περιοχής του σώματος, συνήθως του χεριού ή του ποδιού, εξαιτίας της απουσίας ή δυσλειτουργίας των λεμφαδένων ή των λεμφαγγείων. Αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, ωστόσο με τη σωστή διάγνωση μπορεί να θεραπευτεί. Δηλαδή να μειωθεί ο όγκος και ο ασθενής να αποκτήσει πάλι την κινητικότητά του, να μην κινδυνεύει από μολύνσεις και να έχει μια φυσιολογική ζωή.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία