Το Πεντάγωνο κλείνει βάσεις στην Ευρώπη λόγω… περικοπών

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει τις επιχειρήσεις του σε μια αεροπορική βάση στη Βρετανία και την παραδίδει στην κυβέρνηση της χώρας, όπως και άλλες 14 στρατιωτικές βάσεις ανά την Ευρώπη, στο πλαίσιο των μέτρων περιστολής του προϋπολογισμού του, κάτι το οποίο επιβάλλει τη μείωση των στρατιωτικών μονάδων του στο εξωτερικό.

 

Το μέτρο της παράδοσης βάσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό στις κυβερνήσεις των χωρών που τις φιλοξενούν αναμένεται να εξοικονομήσει 500 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.

 

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει τη βάση RAF Mildenhall που βρίσκεται βορειοανατολικά του Λονδίνου, στην οποία σταθμεύουν αεροσκάφη ανεφοδιασμού, αναγνώρισης και ειδικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα αποσύρει 3.200 στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

 

Σε αντιστάθμισμα της απώλειας της αεροπορικής βάσης RAF Mildenhall το Πεντάγωνο θα ενισχύσει έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας με 1.200 μέλη του προσωπικού του και με δύο μοίρες αεροσκαφών F-35 την κοντινή βάση RAF Lakenheath, έδρα της 48ης Πτέρυγας Μαχητικών.

 

Η καθαρή μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βρετανία θα είναι περίπου 2.000, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο και είναι η μεγαλύτερη κίνηση συγχώνευσης μονάδων στην Ευρώπη, όσον αφορά το έμψυχο υλικό. Και στη Γερμανία θα κλείσουν αρκετές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά συνολικά ο αριθμός των στρατιωτικών των ΗΠΑ στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά μερικές εκατοντάδες.

 

Περίπου 500 Αμερικανοί, μέλη του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού θα αποσυρθούν και από το πεδίο Λάζες στις Αζόρες, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των αμερικανικών στρατιωτών στην Πορτογαλία. Μια μοίρα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας από τη Γερμανία θα μεταφερθεί στην Ιταλία, αυξάνοντας τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις κατά περίπου 300 στελέχη.

 

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ αναγνώρισε ότι οι κινήσεις συγχώνευσης μονάδων θα οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας στις χώρες που πλήττονται, αλλά είπε ότι οι αλλαγές ήταν απαραίτητες για να «μεγιστοποιηθούν οι στρατιωτικές μας δυνατότητες στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους άλλους εταίρους μας».

 

Οι κινήσεις στις διάφορες αμερικανικές βάσεις της Ευρώπης σημειώνονται καθώς το Πεντάγωνο εντέλλεται να περιορίσει τις δαπάνες του κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μήκος χρόνου σε μια δεκαετία.

 

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένως ζητήσει από το Κογκρέσο να κλείσει ορισμένες εγκαταστάσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου το πλεονάζον δυναμικό θεωρείται ότι είναι περίπου 20%.

 

Το Κογκρέσο όμως έχει αντισταθεί στο ενδεχόμενο κλείσιμο αυτών των εγκαταστάσεων με κάποιους Γερουσιαστές να ζητούν από τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας να μειώσουν τις πλεονάζουσες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάνω από 64.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

 

Η αναδιάταξη των αμερικανικών μονάδων και εγκαταστάσεων της Ευρώπης προωθείται εν μέσω της αύξησης της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία καθώς και την υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Ο πτέραρχος Μπεν Χότζες, ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτες, αλλά θα ήταν καλό να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα με την ασφάλεια της περιοχής.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ