Το Ποτάμι: Χωρίς εκπλήξεις τα ψηφοδέλτια

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, ως προς τα γνωστά ονόματα, το Ποτάμι έδωσε σήμερα το βράδυ στη δημοσιότητα τους εκλογικούς καταλόγους του σε όλη την Ελλάδα. Όπως είχε ήδη ανακοινώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης κατεβαίνει στη Α΄ Αθηνών μαζί με τον καθηγητή Περικλή Βαλλιάνο και την πρώην ευρωβουλευτή Αννυ Ποδηματά.

 

Στη Β’ Αθηνών επιβεβαιώνεται η υποψηφιότητα του πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, που είχε προαναγγείλει ο ίδιος μέσω facebook, αλλά και αυτή του Πέτρου Τατσόπουλου, της Αντιγόνης Λυμπεράκη και του Γρηγόρη Ψαριανού, ενώ συμπεριλαμβάνονται επίσης και τα ονόματα του δημοσιογράφου Γιώργου Αμυρά, του καθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλου, του οικονομικού αναλυτή Δημήτρη Γκιόκα και του δημοσιογράφου Νάσου Λαναρά. Δύο, επίσης, άλλα ονόματα δημοσιογράφων, του Δημήτρη Τσιόδρα και του Τάσου Λαζαρίδη βρίσκονται στη λίστα των υποψηφίων Αττικής μαζί με αυτό του ολυμπιονίκη Γιώργου Μαυρωτά.

 

Η ολυμπιονίκης πόλο Σταυρούλα Αντωνακάκου και ο οικονομολόγος Γιάννης Κασιμάτης κατεβαίνουν στη Α’ Πειραιά, ενώ στη Β’, όπως έχει ήδη αναγγείλει, κατεβαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός.

 

Στους υποψηφίους της Θεσσαλονίκης στην Α΄ περιφέρεια περιλαμβάνεται ο Σπύρος Πέγκας, δεξί χέρι του δημάρχου Μπουτάρη και η νομικός δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου, στη Β΄ η πρώην βουλευτής Κατερίνα Μάρκου και ο δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης, ενώ στο ψηφοδέλτιο Ηρακλείου περιλαμβάνεται ο πρώην ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, Ροδόπης ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, Μεσσηνίας ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος, Δράμας ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Χαρακίδης και Χανίων, όπως είχε προαναγγείλει επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

 

Πρόκειται για μία λίστα 392 υποψηφίων, με μέσο όρο ηλικίας κάτω από 40 ετών, από τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, που συνθέτουν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, επιχειρηματίες, άνθρωποι της αγοράς και της αγροτιάς, άνθρωποι από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, ακόμη και άνεργοι που θα δώσουν την εκλογική μάχη σε όλη την επικράτεια για το Ποτάμι.

 

Θεοδωράκης: Θα είμαστε τρίτη δύναμη

 

Την εκτίμησή του ότι το «Ποτάμι» θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές εξέφρασε από την Πάτρα, ο κ. Θεοδωράκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης, στην οποία παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας.

 

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το «Ποτάμι» έχει συγκεκριμένο σχέδιο στην περίπτωση που πάρει την τρίτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, αφού -όπως σημείωσε- το κόμμα του δεν θέλει να αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα.

Προσέθεσε πως χρειάζεται να βρεθούν λύσεις για συνεργασίες, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ περιέγραψε τις πέντε «κόκκινες γραμμές» του «Ποταμιού», στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ως «κόκκινες γραμμές» ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε τη παραμονή της χώρας στο ευρώ, τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους, την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων, την λειτουργία της οικονομίας στα δυτικά πρότυπα και το ζήτημα της ασυλίας του πολιτικού συστήματος, ενώ τόνισε: «Δεν θέλουμε αντιπροεδρία ή υπουργεία σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας»

Εξάλλου, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τα δυο κόμματα «εκφραστές του παλαιού πολιτικού συστήματος» ενώ κάλεσε τους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα «α αφήσουν τους μονόλογους, να παραμερίσουν τον φόβο του διαλόγου και να κάνουν συζητήσεις»

Επίσης, κατηγόρησε τα κόμματα ότι σπαταλούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να κάνουν αφισοκολλήσεις και πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες, με πούλμαν και φιέστες. «Εμείς προτείνουμε να κάνουν σε κάθε Περιφέρεια συνεντεύξεις Τύπου, ενημερώνοντας μέσω των τοπικών ΜΜΕ τους πολίτες-ψηφοφόρους για το πρόγραμμα», και προσέθεσε ότι το «Ποτάμι» στοχεύει να επιστρέψει στα δημόσια ταμεία χρήματα από την κρατική επιχορήγηση.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το μεταναστευτικό, κατηγόρησε τη ΝΔ «για ακροδεξιά ρητορική» και τον ΣΥΡΙΖΑ για «ελαφρολαϊκή προσέγγιση του θέματος».