«Το προσφυγικό ξεπερνά τις δυνάμεις των Ελλήνων»

Ο ευρωβουλευτής Γ. Βάιντενχολτσερ εκφράζει αμφιβολίες για το αν είναι πράγματι διαθέσιμα τα 700 εκ. της βοήθειας που υπόσχεται η ΕΕ. Παράλληλα ζητά καλύτερη ενημέρωση των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες αποφάσισαν εν τέλει να στηρίξουν την Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού, όπως κάνουν μέχρι σήμερα μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε χώρες εκτός ΕΕ. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας των 700 εκατομμυρίων ευρώ προορίζονται για την Ελλάδα και την ανακούφιση των προσφύγων.

Ο αυστριακός ευρωβουλευτής Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ μιλάει για χαοτικές καταστάσεις στην Ειδομένη, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι Έλληνες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά η κατάσταση ξεπερνά τις δυνατότητές τους». Στο μικρόφωνο της DW ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής απαντά στην ουσία στις δηλώσεις του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς ότι η Ελλάδα έχει κάνει λίγα στη διαχείριση του προσφυγικού: «Το κλείσιμο των συνόρων δεν λύνει το πρόβλημα. Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται και θα αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές για να φθάσουν στην δυτική Ευρώπη. Κερδισμένοι βγαίνουν προς το παρόν οι διακινητές».

Η ΕΕ δεν τρέφει αυταπάτες ότι με τα χρήματα θα επιλυθεί κάθε πρόβλημα, καθιστά σαφές ο ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης: «Η έκτακτη βοήθεια δεν λύνει όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας. Ζητούμενο είναι ΕΕ και χώρες-μέλη να συνεργαστούν».

«Θα πρέπει να συζητήσουμε σε ποιους τομείς θα διατεθούν τα χρήματα»

Από την πλευρά του ο αυστριακός ευρωβουλευτής, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν στην Αυστρία υπέρ των προσφύγων εκτιμά ότι η οικονομική βοήθεια δεν θα ανακουφίσει άμεσα τους πρόσφυγες: «Ως ευρωβουλευτής έχω συνήθως αμφιβολίες αν είναι πράγματι διαθέσιμα τα χρήματα που υπόσχονται οι Βρυξέλλες. Υπάρχει πάντα αυτή η ασάφεια για το πότε μπορούν να εκταμιευτούν τα χρήματα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά σε ποιους τομείς θα διαθέσει τα χρήματα. Δεν υπάρχει ωστόσο άλλος τρόπος από το να στηρίξουμε την Ελλάδα και να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα. Όπως ακριβώς στηρίζουμε και την Τουρκία».

Ο ευρωβουλευτής δείχνει κατανόηση για την Ελλάδα, όπου, όπως λέει, νοσοκομεία που υποχρηματοδοτούνται καλούνται τώρα να περιθάλψουν και πρόσφυγες. Αυτό που λείπει στους πρόσφυγες από ελληνικής πλευράς είναι σωστή πληροφόρηση από τις αρχές, λέει ο Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ. Οι πρόσφυγες έρχονται στα σύνορα θεωρώντας δεδομένο ότι κάποτε θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία ή την Βρετανία, καταλήγει ο αυστριακός ευρωβουλευτής.

Πηγή: Deutsche Welle