Το πρώτο καφενείο γατόφιλων στο Οκλαντ

Εκείνο το Σάββατο ο Εντι Μέτερι έκανε τη βόλτα του στο καφενείο της «Πόλης των Γάτων και το Κέντρο Υιοθεσιών», πέρα από τα κτίρια του μίνι γκολφ, ανάμεσα στα παιχνίδια των μικρών τετράποδων φίλων και σ’ ένα κρεβάτι στο σχήμα του τόνου, ακολουθώντας τη Λουκία, μία καφετιά πανέμορφη κεραμιδόγατα.

«Το να πηγαίνεις σ’ ένα καταφύγιο ζώων και να βρίσκεις μία γάτα σε κλουβί πραγματικά σου κάνει κομμάτια την καρδιά» εξηγεί ο Μέτερι, διευθυντής σε μια εταιρεία ξενοδοχειακών προμηθειών. Αντιθέτως, η επίσκεψη στο καφενείο «Πόλη των Γάτων» ήταν διασκεδαστική. Οταν πέρασε η ώρα παραμονής, για την οποία είχε καταβάλει εισιτήριο δέκα δολαρίων, ο κ. Μέτερι είχε αποφασίσει να υιοθετήσει την όμορφη γάτα και να την βαφτίσει Αμελί.

Το καφενείο «Πόλη των Γάτων και το Κέντρο Υιοθεσιών», που άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο, έχει ήδη ολοκληρώσει 52 υιοθεσίες γατών και είναι το πρώτο καφενείο γατόφιλων στις ΗΠΑ. Οι πελάτες του περιμένουν υπομονετικά στη σειρά τους για να σερβιριστούν καυτό, δυνατό καφέ, σπιτικά μπέιγκλς αλλά και τάρτες με σύκα και ξηρούς καρπούς. Κι όταν έρχεται η ώρα να επισκεφθούν τον χώρο όπου φιλοξενούνται οι γάτες ανοίγουν μία γυάλινη πόρτα και βρίσκονται πραγματικά σ’ έναν άλλο κόσμο όπου τα όμορφα αιλουροειδή κάθονται άνετα και περιμένουν να υιοθετηθούν. Εδώ δεν υπάρχουν μεταλλικά κλουβιά. Ανάλογα καφενεία γατόφιλων έχουν ανοίξει τις θύρες τους στην Ιαπωνία, αλλά εκεί λίγα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως κέντρα υιοθεσιών.

Στις ΗΠΑ καταβάλλονται προσπάθειες να δημιουργηθούν και άλλοι τέτοιοι χώροι σε αρκετές πόλεις, αλλά οι κανόνες του υπουργείου Υγείας δεν επιτρέπουν τη διατήρηση ζώων συντροφιάς σε χώρους όπου σερβίρονται τρόφιμα. Στην περίπτωση του γατοκαφενείου της Νέας Υόρκης, που άνοιξε μόνο για λίγες ημέρες, οι ουρές έφταναν το χιλιόμετρο.

Ετσι οι γατόφιλοι επιχειρηματίες, φτιάχνοντας ξεχωριστούς χώρους για τα τρόφιμα και για τις γάτες, στράφηκαν περισσότερο στο θέμα των υιοθεσιών. Μετά την «Πόλη των Γάτων» στο Οκλαντ άνοιξαν άλλα γατοκαφενεία στο Ντένβερ και αλλού, ενώ έγινε πραγματικότητα και το πρώτο γατοκαφενείο στο Μανχάταν που φέρει το υπέροχο όνομα «Μιάου Πάρλορ».

Μάλιστα, όταν έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να λειτουργήσει, τόσο πολλοί άνθρωποι επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα ώστε αυτή κατέρρευσε. Ηδη έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν και άλλα γατοκαφενεία σε Σαν Φρανσίσκο, Λος Αντζελες και Σιάτλ.

Ομως ο στόχος που εξυπηρετούν τα γατοκαφενεία είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς υπολογίζεται ότι 1,4 εκατ. γάτες (και 1,2 εκατ. σκύλοι) υποβάλλονται κάθε χρόνο σε ευθανασία. Κάθε πρωτοποριακή μέθοδος για να βρουν τα ζώα σπίτια είναι καλοδεχούμενη.

 

 

Πηγή: Καθημερινή