Το πρώτο οριστικό κτηματολογικό γραφείο

Στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το πρώτο οριστικό κτηματολογικό γραφείο της Ελλάδας.

 

Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε χθες το πρωί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος χαρακτήρισε το εθνικό κτηματολόγιο ως την πιο μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

 

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και θα αναδειχθεί σε “βασικό εργαλείο σχεδιασμού και ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο”.

“Ο μετασχηματισμός του προσωρινού γραφείου Θεσσαλονίκης σε οριστικό είναι η λυδία λίθος από την οποία θα δοκιμαστούμε για να πούμε ότι στηρίζουμε το γύρισμα της χώρας σε μια σύγχρονη πορεία. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί να πει ότι περνάει σε νέα ιστορική φάση”, τόνισε ο υπουργός στη διάρκεια σύντομης τελετής στις εγκαταστάσεις του νέου γραφείου, στο κτίριο της ΧΑΝΘ (Τσιμισκή 136). Ο ίδιος περιέγραψε ότι μέχρι σήμερα καταγράφηκε το 20% των δικαιωμάτων της χώρας κι ότι έχουν προκηρυχτεί 28 μελέτες για έργα κτηματογράφησης και κατάρτισης δασικών χαρτών που θα καλύψουν συνολικά τις ανάγκες της χώρας. Αναμένεται, ωστόσο, η επίλυση του ζητήματος χρηματοδότησης των μελετών, η οποία εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες.

“Από τα 400 υποθηκοφυλακεία θα πάμε σε 16 περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία, που θα παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διαπιστώνουν από το σπίτι τους την κινητικότητα του ακινήτου που κατέχουν”, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, ο οποίος τόνισε πως το πρώτο προσωρινό κτηματολογικό γραφείο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 11 χρόνια (2003) στο Πολύκαστρο και πως στην Βόρεια Ελλάδα ξεκινά η λειτουργία του πρώτου μόνιμου γραφείου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε” κ. Ηλίας Λιακόπουλος εκτίμησε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το έργο του κτηματολογίου το 2020. Παρόντες στη χθεσινή τελετή ήταν και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, εκπρόσωποι του TEE/TKM, ο γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος και υπηρεσιακά στελέχη.

Το επόμενο μόνιμο κτηματολογικό γραφείο αναμένεται να ιδρυθεί στον Πειραιά, ενώ μέσα στο 2015 θα λειτουργήσουν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Με την ίδρυση οριστικών κτηματολογικών γραφείων ολοκληρώνεται η μετάβαση από το σύστημα των υποθηκοφυλακείων στο εθνικό κτηματολόγιο.

 

Πηγή: Μακεδονία