Το ΣΑΣΘ στη συνάντηση του Polis Network στις Βρυξέλλες

Στη συνάντηση του POLIS Network (Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων και Περιοχών για Καινοτόμες Λύσεις στις Μεταφορές), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, εκπροσώπησε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρός του, Γιάννης Παλαιστής.

 

Το POLIS είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, στο οποίο συνεργάζονται πόλεις, αρχές μεταφορών και περιφέρειες της Ευρώπης, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις προώθησης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Το ΣΑΣΘ, ως μέλος του POLIS, συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2015 στο κτίριο Berlaymont της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ 15 εκπροσώπων πόλεων – μελών του δικτύου POLIS και της Επιτρόπου για θέματα Μεταφορών της ΕΕ, Violeta Bulc.

 

Ο κ. Παλαιστής παρουσίασε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που εκπόνησε το ΣΑΣΘ για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, μέσω του προγράμματος ATTAC, με χρηματοδότηση από το «Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

 

«Με δεδομένες τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πόλεις, αλλά και την απουσία ενός εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη αειφόρου αστικής διαχείρισης, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στο ΣΑΣΘ να εκπονήσει για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης το πρώτο ΣΒΑΚ πανελλαδικά. Ολοκληρώσαμε την ανάπτυξη μιας αειφόρου αστικής διαχείρισης σε στρατηγικό επίπεδο, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και την πλέον σύγχρονη μεθοδολογία. Το ΣΒΑΚ για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης αποτελείται από 12 αποτελεσματικά μέτρα και αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και τα υφιστάμενα σχέδια για το σύστημα μεταφορών της πόλης (το σύστημα του μετρό που είναι υπό κατασκευή, ένα νέο σύστημα τραμ και τις θαλάσσιες μεταφορές). Ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο αειφόρου αστικής διαχείρισης στην Ελλάδα, με έμφαση στις δημόσιες μεταφορές, που εκπονήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής ύφεσης. Το ΣΑΣΘ προκειμένου να προωθήσει το ΣΒΑΚ δημιούργησε Μονάδα Αξιολόγησης Ποιότητας, ώστε το σχέδιο να παρακολουθείται, αξιολογείται και επικαιροποιείται διαρκώς. Σήμερα είμαστε σε συζητήσεις με τους τοπικούς Δήμους με στόχο την παροχή συμβουλών για την προετοιμασία και την υλοποίηση των δημοτικών σχεδίων αειφόρου αστικής διαχείρισης με τους ποσοτικοποιημένους ειδικούς στόχους, που έβαλε το ΣΒΑΚ», επισήμανε στην παρουσίασή του ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής.

 

Ο κ. Παλαιστής υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να μετατραπεί το ΣΑΣΘ από εποπτικό συμβούλιο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων, η οποία θα είναι υπεύθυνη για το σύνολο των μεταφορικών συστημάτων, καθώς και για την προσφορά και την ανάθεση των υπηρεσιών δημόσιων μεταφορών, σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

 

Ο κ. Παλαιστής τέλος υπενθύμισε ότι το ΣΑΣΘ βραβεύτηκε διεθνώς για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με «ειδικό βραβείο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον προηγούμενο Μάρτιο.

 

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συνάντησης, το ΣΑΣΘ ενημερώθηκε από τη Γενική Γραμματέα του POLIS κα Karen Vancluysen για τα επικείμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω των οποίων το ΣΑΣΘ έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει πόρους για τη χρηματοδότηση νέων σημαντικών δράσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr