Το σχέδιό σας οδηγεί μόνο στη δραχμή

Τον δρόμο της «καθαρής λύσης» καλώντας τους διαφωνούντες να πάρουν θέση «εδώ και τώρα», αποκαλύπτοντας τα σχέδιά τους μετά το διπλό «όχι» και εν όψει νέας κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή, έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Παρότι ο πρωθυπουργός με την εισηγητική του ομιλία πρότεινε τη διεξαγωγή Συνεδρίου μετά τη συμφωνία (προφανώς εντός του Σεπτέμβρη), μετά την επιμονή των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας για Διαρκές Συνέδριο πριν από τη νέα ψηφοφορία στη Βουλή επανήλθε πετώντας το γάντι στους διαφωνούντες.

 

Εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «όλοι πρέπει να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος» και υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μια σκληρή μάχη για τη σωτηρία της χώρας, αιφνιδίασε τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

 

«Πριν τη συμφωνία με τους εταίρους μόνο Εκτακτο Συνέδριο μπορεί να πάρει απόφαση επί της ουσίας. Σε καμία περίπτωση η Κεντρική Επιτροπή ή το Διαρκές Συνέδριο» εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρότεινε Εκτακτο Συνέδριο άμεσα, δηλαδή το επόμενο Σαββατοκύριακο (8-9 Αυγούστου)!

 

Απόφαση δεν ελήφθη και η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα, ίσως χωρίς την παρουσία του κ. Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες επιχειρεί να διαμορφώσει όρους επικράτησης (μετά το δημοσκοπικό) και στον εσωκομματικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την Αριστερή Πλατφόρμα να επισημοποιήσει το… ρήγμα.

 

Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν άλλωστε ότι μετά τη χθεσινή εκδήλωση στον Πανελλήνιο η Αριστερή Πλατφόρμα οδεύει προς τη διάσπαση και τη δημιουργία νέου κόμματος. Μάλιστα στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός πέταξε μαζί με το… γάντι κάποια στιγμή και τη διόλου τυχαία διαπίστωση ότι ενώ ο ίδιος είναι με την παραμονή της χώρας και τη διαπραγμάτευση εντός ευρώ και Ευρωζώνης, οι διαφωνούντες μιλούν για το εθνικό νόμισμα και για το σχέδιό τους που οδηγεί μόνο στη δραχμή!

 

«Σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και τη μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη. Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Γι’ αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό» είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, για να πάρουν τον λόγο στη συνέχεια στελέχη υπέρ του Διαρκούς Συνεδρίου τώρα: δηλαδή με τους ίδιους συνέδρους από το 2013. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι από την Αριστερή Πλατφόρμα τάσεις διαφοροποίησης εμφάνισε ο κ. Α. Καλύβης, ο οποίος ναι μεν ζήτησε Διαρκές Συνέδριο, αλλά δεν διαφώνησε με απόλυτο τρόπο με την πρόταση του κ. Τσίπρα ως προς τον χρόνο (μετά την ψήφιση της συμφωνίας).

 

Απευθυνόμενος δε στα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, υπογράμμισε ότι ουδείς μπορεί τώρα να εγκαταλείψει τη μάχη αλλά οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για τη μέχρι τώρα πορεία:

 

• Εκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο;

• Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

• Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; ‘Η να δώσει τη μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί; Αφού δε επέμεινε περιγράφοντας τα κομβικά σημεία στα οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση, υποστήριξε και συνέχισε παρά το έντονο κλίμα αντιδράσεων: «Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με τη διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της Αριστεράς. Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας. Ολα τα παραπάνω, αποτελούν τα μέτωπα της μάχης που έχει να δώσει σήμερα η Αριστερά. Γι’ αυτό απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε».

 

Πηγή: Έθνος