Το σχέδιο Βαρουφάκη θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ

Εξοδος της χώρας από το ευρώ και δυσλειτουργίες στην πραγματική οικονομία θα προέρχονταν από την εφαρμογή του σχεδίου Βαρουφάκη σύμφωνα με άρθρο στο Protagon.gr του καθηγητή στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη, ο οποίος εκτιμά ότι τεχνικά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το παράλληλο σύστημα πληρωμών.

 

Ο κ. Σπινέλλης υποθέτει ότι με βάση το σχέδιο Βαρουφάκη οι κάτοχοι των ΑΦΜ με «χρήματα» στον λογαριασμό τους (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, προμηθευτές του Δημοσίου, επιχειρήσεις) θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα ποσά από τον δικό τους λογαριασμό σε λογαριασμό άλλου ΑΦΜ (όχι σε λογαριασμό ευρώ σε τράπεζα).

Σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα συναντούσε ισχυρές αντιδράσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ, διότι θα συνιστούσε τη θέσπιση ενός παράλληλου νομίσματος μέσα στην Ευρωζώνη. «Αν ψηφιζόταν ένας τέτοιος νόμος, οι τιμές για πληρωμές με αυτό το νόμισμα θα αυξάνονταν αμέσως, μια και α) το νόμισμα ΑΦΜ δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό και β) όλοι θα περίμεναν η κυβέρνηση να κατακλύσει την αγορά με το πληθωριστικό αυτό νόμισμα» αναφέρει.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων θεωρεί απίθανο να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ σημειώνει ότι η ενεργοποίηση του συστήματος θα ήταν «μονομερής εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, θα έδειχνε έμπρακτα στην ΕΕ τη διάθεσή μας να αποχωρήσουμε από το ευρώ. Μετά από μια τέτοια ενέργεια, η παραμονή μας στην ΕΕ θα ήταν αμφίβολη. Θα χάναμε έτσι πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ η αποσταθεροποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει και σε εθνικές περιπέτειες».

Τέλος περιγράφει τους λόγους για τους οποίους ο πρώην υπουργός ήθελε έναν δικό του άνθρωπο να κάνει τη… δουλειά σημειώνοντας: «Με τον ν. 4093/2013 συστήθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που απολαμβάνει μεγαλύτερη θεσμική ανεξαρτησία. (Οχι πλήρη, θυμηθείτε την ”παραίτηση” του κου Χ. Θεοχάρη.) Βασικό στοιχείο αυτής της ανεξαρτησίας είναι η αρχή της νομιμότητας: δηλαδή ότι η υπηρεσία δεν κάνει ό,τι της ζητήσει ο αρμόδιος υπουργός, αλλά μόνο ό,τι προβλέπει ο νόμος. Λογικό είναι αυτό να εμποδίζει τα φερόμενα ως σχέδια του κου Βαρουφάκη» αναφέρει στο άρθρο του.