Το τελικό συνέδριο του «Black Sea Basin 2007-2013» στη Θεσσαλονίκη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Black Sea Basin 2007-2013» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εταίρων του έργου «Ολοκληρωμένη Παρακολούθηση των Περιβαλλοντικών Προβλημάτων των ακτών σε θαλάσσιες περιοχές και τρόποι αντιμετώπισής τους- ICME».

Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές και πολλαπλά επωφελείς παρεμβάσεις με στόχο τη διερεύνηση περιβαλλοντικών προβλημάτων στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Τραπεζούντας (Τουρκία) και του Πότι (Γεωργία) και συγχρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα «Black Sea Basin 2007-2013» της Ε.Ε. κατά 90% και από Εθνικούς Πόρους (ΠΔΕ) κατά 10%. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.077.414,60€  με χρονική διάρκεια 24 μηνών και με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, και πιο συγκεκριμένα των υδάτινων πόρων, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες που συνορεύουν μεταξύ τους και μοιράζονται θάλασσες, ποτάμια και λίμνες.

Ο Αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, τόνισε από την πλευρά του ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποκόμισε οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο έργο, καθώς η υλοποίηση του περιλάμβανε ένα σημαντικό πρόγραμμα θαλασσίων και παράκτιων μετρήσεων. «Αποκτήσαμε με τον τρόπο αυτό μια ενημερωμένη βάση δεδομένων των σημαντικότερων φυσικοχημικών παραμέτρων του θαλασσινού νερού στον όρμο του Θερμαϊκού και μια διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογή (GIS) που απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση, με βάση τα δεδομένα αλλά και κάποια αποτελέσματα προσομοιώσεων και μας δίνει τη δυνατότητα σεναρίων διαχείρισης, ενώ οι περισσότερες ενότητες της εφαρμογής αυτής είναι ήδη διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, σε πιλοτικό βέβαια επίπεδο» κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.

Η Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε. και εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, Λίνα Λιάκου, ανέφερε ότι πλέον τα αποτελέσματα του έργου μπορούν εν δυνάμει να αποτελέσουν ένα επιπλέον εφόδιο στη στρατηγική ανάπτυξης ανθεκτικότητας της πόλης, καθώς όπως διευκρίνισε, παρουσιάστηκαν  ήδη στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (resilient cities).

Η παρακολούθηση του Θερμαϊκού κόλπου σε πραγματικό χρόνο, που είναι ένα από τα αποτελέσματα του έργου, όπως ανέφερε ο σύμβουλος συγχρηματοδοτούμενων έργων και αναπτυξιακών σχεδίων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Χρυσόστομος Καλογήρου, επιτρέπει την πρόσβαση όλων στα δεδομένα και τη δυνατότητα πρόγνωσης σχετικά με τη ρύπανση, κληροδοτώντας την πόλη με ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο σύστημα alert, που θα οδηγεί στη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Στο επόμενο στάδιο του προγράμματος «Black Sea Basin» προβλέπεται η σύσταση μιας εσωτερικής πλατφόρμας όλων των υπηρεσιών των περιφερειακών και των τοπικών αρχών που σχετίζονται με τη διαχείριση του Θερμαϊκού και η δημιουργία επιχειρησιακών σχεδίων δράσης και καίριων παρεμβάσεων.