Το Βερολίνο έχει χάσει τον έλεγχο του προσφυγικού

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Καταπέλτης για τη γερμανική κυβέρνηση είναι η δημοσκόπηση της ARD για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η δημοτικότητα της καγκελαρίου μειώνεται, ενώ ενισχύεται η «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα της Άγκελας Μέρκελ λόγω της εμμονής της στην πολιτική των «ανοιχτών συνόρων». Δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης ARD δείχνει ότι η δημοτικότητα της καγκελαρίου μειώθηκε σε σχέση με τον περασμένο μήνα κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας το 46%. Πτωτική είναι η τάση για τους Χριστιανοδημοκράτες και στην πρόθεση ψήφου, με το ποσοστό να μειώνεται κατά τέσσερις μονάδες στο 35%. Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν σταθερά στο 24%, ενώ το ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ενισχύεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας το 12%, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε μέχρι σήμερα σε δημοσκόπηση της τηλεόρασης του ARD.

Ενδιαφέρον έχει ότι το 81% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και το 63% ζητά θέσπιση ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στην Γερμανία. Την ίδια στιγμή όμως το 94% τάσσεται υπέρ της χορήγησης βοήθειας σε πρόσφυγες, ενώ το 77% επιθυμεί να απωθούνται ήδη στα γερμανικά σύνορα πρόσφυγες χωρίς δικαίωμα ασύλου.

Ανδριάντας για τον Σόιμπλε στην Ελλάδα;

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ήταν το θέμα ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση του Συμβουλίου Οικονομικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Αμβούργο. Μεταξύ άλλων ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί προτεραιότητα για το Βερολίνο. Πρότεινε μάλιστα στην καγκελάριο Μέρκελ η Γερμανία να διαθέσει άμεσα 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση των προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς σε χώρες της Εγγύς Ανατολής ή της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι, αν η χώρα καταφέρει να βγει κάποια μέρα από την κρίση, οι Έλληνες θα πρέπει να του στήσουν ανδριάντα. Προφανώς ο γερμανός υπουργός ευελπιστεί ότι κάποτε θα αναγνωριστούν οι προσπάθειές του για την εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων και την εξυγίανση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στην ομιλία του μεταξύ άλλων ότι είχε πει ήδη το 2011 στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο πως η Ελλάδα θα ήταν δύσκολο να βγει από τη δεινή οικονομική κατάσταση χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης. Φέρεται μάλιστα να είχε προτείνει στον έλληνα ομόλογό του να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα μεγάλη οικονομική βοήθεια.

Πηγή: Deutsche Welle