Τόμσεν: Το ΔΝΤ δεν «βλέπει» Grexit

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη εξέφρασε ο επικεφαλής επί ευρωπαϊκών θεμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, σημειώνοντας ό τι το Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αναπροσαρμογή του υφιστάμενου προγράμματος.

 

Ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι αναγνωρίζει την ισχυρή εντολή που έχει νέα κυβέρνηση στην Αθήνα για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι για αυτό τον λόγο γίνονται οι διαπραγματεύσεις και το Ταμείο επιδεικνύει ευελιξία.

 

Όπως τόνισε γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να διατηρήσει τα κέρδη από το υφιστάμενο πρόγραμμα, να παραμείνει η οικονομία της σταθερή και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

 

Ερωτηθείς, αν το ΔΝΤ έχει εργαστεί πάνω σε σενάριο Grexit ο Τόμσεν είπε πως το Ταμείο δεν περιμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς βάση των όλων συζητήσεων αποτελεί η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για παραμονή εντός της ευρωζώνης. Τόνισε μάλιστα πως κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο μιας εξόδου αν και όπως είπε οι επιπτώσεις ενός Grexit θα ήταν τρομερές για την Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν συνυφασμένες με την αντίδραση των πολιτικών της ευρωζώνης.

 

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί ώστε να σταματήσει η αστάθεια και χαρακτήρισε το όλο ζήτημα κρίσιμο. Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει χωρίς περικοπές συντάξεων ο κ. Τόμσεν είπε πως το Ταμείο ούτε ζήτησε, ούτε θα ζητήσει οριζόντιες περικοπές συντάξεωνπαρέπεμψε όμως στις καλένδες μειώσεις υψηλών συντάξεων χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν περιμένει κανείς ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα προσθέτοντας πως θα συζητήθει η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις.

 

Σχετικά με τη ρευστότητα της Ελλάδας και το πως θα καταφέρει χωρίς να λαμβάνει χρήματα να πληρώνει τις υποχρεώσεις της ο Τόμσεν τόνισε πωςδεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για τα ελληνικά ταμεία και πρόσθεσε με νόημα πως το μόνο που γνωρίζει είναι ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές πληρωμές τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

 

Νωρίτερα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Bloomberg εμφανίστηκε εκ νέου αρνητική στο ενδεχόμενο καθυστέρησης πληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι ποτέ μια προηγμένη οικονομία δεν ζήτησε καθυστέρηση πληρωμής.

 

«Ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί με την Ελλάδα», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστήριζε ένα τέτοιο αίτημα.