Τουρκία: Αποφυλακίζονται 230 αξιωματούχοι για τη «Βαριοπούλα»

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση 230 αξιωματικών του στρατού που είχαν καταδικαστεί το 2012 επειδή προετοίμαζαν πραξικόπημα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη χθεσινή απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους στη διάρκεια της δίκης τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε μία ημέρα αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απεφάνθη ομόφωνα ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των αξιωματικών όσον αφορά τον χειρισμό ψηφιακών στοιχείων και επειδή το δικαστήριο αρνήθηκε να ακούσει τη μαρτυρία δύο πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού, όπως είχαν ζητήσει οι κατηγορούμενοι.

 

Οι αξιωματικοί αυτοί είχαν καταδικαστεί για την εμπλοκή τους στην υπόθεση Βαριοπούλα.

 

Η δίκη για την υπόθεση Βαριοπούλα, που διήρκησε από το 2010 ως το 2012, σηματοδότησε το απόγειο της προσπάθειας του Ερντογάν να περιορίσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας.

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο μιας νέας δίκης για την υπόθεση Βαριοπούλα. Αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη είχαν παραποιηθεί από τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, έναν ισχυρό ισλαμιστή ιεροκήρυκα που χρησιμοποιούσε την επιρροή του στην αστυνομία και το δικαστικό σύστημα για να βοηθήσει τον Ερντογάν να περιορίσει την ισχύ του στρατού.

 

Ο ίδιος ο Γκιουλέν, που πλέον έχει έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρώην σύμμαχό του Ερντογάν, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

 

Χθες Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των αξιωματικών όσον αφορά τον χειρισμό ψηφιακών στοιχείων και επειδή το δικαστήριο αρνήθηκε να ακούσει τη μαρτυρία δύο πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού, όπως είχαν ζητήσει οι κατηγορούμενοι.

 

Νωρίτερα, ο Τσελάλ Ουλγκέν, δικηγόρος κάποιων αξιωματικών, δήλωσε: «Αν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου φτάσει μέσα στην ημέρα, ενδέχεται να ξεκινήσουν οι αποφυλακίσεις».

 

Ο ίδιος επεσήμανε στο Ρόιτερς ότι οι δικηγόροι κάποιων κατηγορούμενων έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για την αποφυλάκισή τους, αν και το δικαστήριο είχε ανακοινώσει ότι δεν είναι απαραίτητη η υποβολή ξεχωριστών αιτημάτων αποφυλάκισης. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 81 από τους περισσότερους από 300 καταδικασθέντες έχουν υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης.

 

Η αποφυλάκιση των αξιωματικών ενδέχεται να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ του Ερντογάν και του στρατού, του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει υπάρξει επί δεκαετίες αυτόκλητος θεματοφύλακας της τουρκικής κοσμικής εξουσίας και πραγματοποίησε τρία πραξικοπήματα την περίοδο 1960-1980, ενώ το 1997, η τότε ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό την πίεση του στρατού.

 

Η επιχείρηση Βαριοπούλα, που χρονολογείται το 2003, προέβλεπε, μεταξύ άλλων βομβιστικές επιθέσεις σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης Ερντογάν, που είχε αναλάβει την εξουσία ένα χρόνο πριν, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

 

Εξάλλου τον Μάρτιο δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του στρατηγού εν αποστρατεία και πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ, που θεωρείτο εγκέφαλος μιας παρόμοιας υπόθεσης, την Εργκενεκόν, καθώς και άλλων κατηγορουμένων σε αυτή.