Τουρκία: Στους 21 οι νεκροί -Συνεχίζονται οι συγκρούσεις (ΦΩΤΟ)

Στους 21 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στις διαδηλώσεις Κούρδων που μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα, με τις οποίες οι Κούρδοι εκφράζουν την οργή τους για την απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να βοηθήσει έμπρακτα τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στο Κομπανί ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος».

 

Η έκρηξη των Κούρδων της Τουρκίας πυροδοτήθηκε από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποτρέψει κούρδους μαχητές να περάσουν τα σύνορα για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στην συριακή αυτή πόλη.

 

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα η τουρκική βουλή ενέκρινε στρατιωτική δράση κατά των Τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, ωστόσο δεν έγινε ανάληψη δράσης. Η Τουρκία πρότεινε τη δημιουργία μίας ουδέτερης ζώνης που περιλαμβάνει και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να διαφυλάξει την ασφάλεια και να διευκολύνει την εισροή μεταναστών στη χώρα.

Από το απόγευμα της Τετάρτης στρατιωτικές μονάδες αναπτύχθηκαν σε δρόμους της Κωνσταντινούπολης ενώ και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας συνεχίζονται τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών – αστυνομίας με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Hurriyet, ο φόρος αίματος να έχει ανέλθει στους 21 νεκρούς.

Ανώτατος κούρδος πολιτικός Μεράλ Ντανίς Μπεστάς σε συνέντευξή του στο BBC απηύθυνε έκκληση για «ασφαλή διάδρομο για εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια στους Κούρδους του Κομπάνι».

Νταβούτογλου: Φταίει η αντιπολίτευση και οι ξένες δυνάμεις 

Στην αντιπολίτευση και στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ επέρριψε την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική για τη Συρία λέγοντας πως «εκείνοι που επί 3,5 χρόνια σιωπούσαν για το θάνατο 300.000 ανθρώπων και αγνοούσαν τη χρήση χημικών όπλων και πυραύλων, ξαφνικά προσπαθούν να δημιουργήσουν διεθνώς μια αντίληψη σαν να πρέπει η Τουρκία μόνη της να λύσει εδώ και τώρα το πρόβλημα στο Κομπάνι».

 

Νέες επιδρομές στο Κομπάνι 

Εν τω μεταξύ, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός πραγματοποίησε σήμερα δύο νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στον νοτιο-δυτικό τομέα της πόλης Κομπάνι, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το ένα τρίτο της κουρδικής πόλης τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

«Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περισσότερο του ενός τρίτου του Κομπάνι. Ολες οι ανατολικές συνοικίες, μικρό τμήμα του βορειο-ανατολικού τομέα και μία περιοχή στα νοτιο-ανατολικά», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν.

Οι τρεις εβδομάδες που διεξάγονται οι μάχες στο Κομπάνι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 400 ανθρώπους, ενώ έχουν αναγκάσει 160.000 Σύρους να φύγουν προς την Τουρκία.