Τουρκικά πλοία παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα μπροστά στα μάτια του ΝΑΤΟ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής μπροστά στα μάτια της ΝΑΤΟϊκής δύναμης παραβιάζουν αυτή την στιγμή τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Οινουσσών δημιουργώντας έυλογες απορίες για τον ύποπτο ρόλο της «Συμμαχίας» στο Αιγαίο αφού η μόνη χρησιμότητά της είναι να νομιμοποιεί την Άγκυρα στις παράνομες ενέργειές της.

Tην ίδια στιγμή διπλή υπέρπτηση πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι πραγματοποίησαν σήμερα τουρκικά F-16. Η υπέρπτηση έγινε σε πολύ χαμηλό ύψος, κάτω από τα 3000 πόδια, δηλαδή κάτω από ένα χιλιόμετρο.

Ανήμερα Μεγάλη Πέμπτη, δύο τουρκικά σκάφη παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Οινουσσών.

Η κανονιοφόρος «Αήττητος» του Πολεμικού Ναυτικού και ένα σκάφος του Λιμενικού καλούν τα τουρκικά σκάφη να απομακρυνθούν από την περιοχή καθώς βρίσκονται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και αυτά απομακρύνονται για λίγο αλλά επιστρέφουν και πάλι κοντά στις ελληνικές ακτές στις Οινούσσες συνεχίζοντας τις προκλήσεις δείχνοντας έτσι ότι ακολουθείται οργανωμένος σχεδιασμός εκ της Αγκυρας.

Στην θαλάσσια περιοχή της Χίου και συγκεκριμένα νοτίως των Οινουσσών πλέει το γαλλικό πολεμικό πλοίο L’adroit το οποίο υποτίθεται ότι περιπολεί στα πλαίσια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Το γαλλικό πολεμικό πλοίο απλώς παρατηρεί νομιμοποιώντας έτσι με την στάση του τα … τουρκικά παιχνίδια εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών διακιωμάτων

Η Άγκυρα σκόπιμα επέλεξε να πραγματοποιήσει τις παραβιάσεις της πάλι μπροστά σε ΝΑΤΟϊκό πλοίο αφού με την σιωπηλή στάση της «Συμμαχίας» επιτυγχάνει να επιβάλει την αναθεωρητική στάση της στο Αιγαίο αφού το ΝΑΤΟ παρουσιάζεται σαν να το αποδέχεται.

Την Μεγάλη Τετάρτη δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την νήσο Ρω την ώρα που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης επισκεπτόταν το φυλάκιο στο νησί.

Σημειώνεται πως οι Τούρκοι θεωρούν πώς έχουν δικαιοδοσία να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μέχρι τις Κυκλάδες και ετοιμάζονται να το πράξουν ανακοινώνοντας ήδη νέα άσκηση για αμέσως μετά το Πάσχα.

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ολοκληρώνεται αυτή που ξεκίνησαν χθες βάζοντας “φωτιά” στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων και ρεκόρ εμπλοκών σε μία ημέρα.

Τη νέα άσκηση έρευνας και διάσωσης που ανακοίνωσαν με τη NAVTEX 321/16 για το χρονικό διάστημα από 3 έως 6 Μαΐου οι Τούρκοι (Θαλάσσιος Λέων την ονομάζουν) τη συνόδευσαν με μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου με τη δημοσίευση ενός χάρτη που κόβει το Αιγαίο στη μέση, στα όρια του 25ου Μεσημβρινού, δηλώνοντας πώς υπεύθυνη για την έρευνα και διάσωση σε αυτό είναι οι ίδιοι.

Διχοτομούν δηλαδή το Αιγαίο και προβάλουν την αξίωση τους για συνδιαχείριση. Είναι αυτό που έκαναν και στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ με αφορμή τις περιπολίες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ζητώντας τα Συμμαχικά πλοία να περιπολούν στο μισό Αιγαίο, αμφισβητώντας το staus quo ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.

Πεδίο μάχης του Οκτωβρίου του 1997 θύμιζε την Μεγάλη Τετάρτη το Αιγαίο όταν δεκάδες τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου επίδειξη δύναμης στο κεντρικό Αιγαίο στο πλαίσο της άσκησης έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησαν σήμερα και η οποία συνεχίζεται και αύριο.

Πιο συγκεκριμένα τρεις σχηματισμοί με 2, 6 και 2 τουρκικά μαχητικά εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό και τουλάχιστον 13 αεροσκάφη και ελικόπτερα εκ των οποίων τα 4 CN-235 και 9 S-70B-28 πραγματοποίησαν 39 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 18 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Το σημαντικό όμως ήταν ότι οι Τούρκοι πιλότοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προκλητικοί με αποτέλεσμα τα ελληνικά μαχητικά να εμπλακούν σε αερομαχίες με τουρκικά 7 (!) φορές από τις οποίες οι τρεις χαρακτηρίστηκαν ως ασυνήθιστα σκληρές από κύκλους του ΓΕΕΘΑ και παραλίγο να υπάρξει χρήση πυρών.

Οι εντολές από τον Αρχηγό της Αεροπορίας Χ.Βαΐτση ήταν “Να μην περάσει ούτε “κουνούπι” και να μην περιμένουν να πλησιάσουν τα τουρκικά μαχητικά για να απογειωθούν τα δικά μας”.

Κατ’αυτό τον τρόπο μετά από αρκετό καιρό μια δύναμη περίπου 8 ελληνικών μαχητικών βρισκόταν συνεχώς στον αέρα, ενώ συνολικά εναπλάκησαν σε αναχαιτίσεις και αερομαχίες στον βόρειο, κεντρικό και νοτιοανατολικο τομέα πάνω από 30 ελληνικά μαχητικά. Με ένα δεύτερο κύμα επιπλέον 30 να είναι σε άμεση ετοιμότητα.

Όμως και σήμερα οι Τούρκοι συνεχίζουν απτόητοι έτσι γίνεται κατανοητό γιατί συγκλήθηκε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ σε άτυπη μορφή για να παρθούν αποφάσεις.

Πηγή: pronews.gr