Τραγικές εικόνες στα ελληνικά ΑΕΙ – Διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα Πανεπιστήμια

Διακίνηση ναρκωτικών απροκάλυπτα και μπροστά στα μάτια φοιτητών και καθηγητών, καταλήψεις χώρων από αντιεξουσιαστές που στήνουν μέχρι και… μπουγάδα, άστεγοι που έχουν βρει καταφύγιο στους πανεπιστημιακούς χώρους, πιάτσες εμπόρων και άλλες καταστάσεις που δεν τιμούν τα ελληνικά ΑΕΙ.

Η καταγραφή που κάνει το «Εθνος» είναι συγκλονιστική. Στο παρκάκι πάνω από το Αστεροσκοπείο, μέσα στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Ενας νεαρός αποσπάται από μια παρέα έξι ατόμων και συναντιέται με έναν άλλον που πλησιάζει από τη νότια πλευρά. Με το ένα χέρι του δίνει ένα σακουλάκι και με το άλλο παίρνει χρήματα. Φοιτητές και προσωπικό, που γνωρίζουν καλά ότι εκεί είναι «πιάτσα» διακίνησης ναρκωτικών τους προσπερνούν κοιτώντας διακριτικά.

 

Στο πάρκο έξω από το Αστεροσκοπείο, στην πλατεία Χημείου, στο τούνελ της Θεολογικής και αλλού έχουν στήσει «πιάτσες» κυκλώματα Ελλήνων, Γεωργιανών, Αλβανών και Πακιστανών εμπόρων, οι οποίοι πωλούν χασίς και χάπια σε χρήστες απροκάλυπτα, μέρα μεσημέρι και υπό το βλέμμα δεκάδων περαστικών. Μέχρι και Κολομβιανός έχει εντοπιστεί από τις «ομάδες κρούσης».

 

Την ίδια ώρα, στα άλλα στέκια εντός του πανεπιστημίου επικρατεί ησυχία. Στην πλατεία Χημείου, μια ομάδα ομοιόμορφα ντυμένων ανδρών συζητούν στη σκιά ενός πλατάνου. Είναι οι άνδρες του προσωπικού φύλαξης του ιδρύματος, οι οποίοι περιπολούν στους χώρους του ιδρύματος, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα για την προσωπική τους ασφάλεια. Οι ομάδες αυτές συγκροτήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο από τη νέα πρυτανική αρχή, με στόχο τον περιορισμό της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων μορφών παραβατικότητας, που εδώ κι έναν χρόνο έχουν γίνει μάστιγα για το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας.

 

«Είμαστε μόνο φύλακες, δεν έχουμε αρμοδιότητα καταστολής. Σύμφωνα με τις εντολές, τους πλησιάζουμε και τους ζητάμε ευγενικά, μιλώντας τους στον πληθυντικό, να απομακρυνθούν από τον πανεπιστημιακό χώρο».

 

Στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει η Επιτροπή Κοσμητόρων του ΑΠΘ για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων παραβατικών πράξεων (κλοπές, ληστείες, δολιοφθορές κ.ά.), λειτουργεί σε 24ωρη βάση νούμερο κινητού τηλεφώνου Αμεσης Ανάγκης. Οποτε κριθεί αναγκαίο καλείται η αστυνομία, όπως την περασμένη εβδομάδα, όταν βρέθηκαν σε… καβάτζα περισσότερα από 2 κιλά χασίς.

 

Σε άλλους χώρους τα σκουπίδια ξεχειλίζουν από τους κάδους απορριμμάτων, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια, αίθουσες, παλιά εργαστήρια και ολόκληρα κτίρια ρημάζουν αλλά και φοιτητικές εστίες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.