Τραγική η οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ

Δραματικό «SOS» για την οικονομική κατάσταση των Ιδρυμάτων εξέπεμψαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια της Συνόδου που διεξήχθη το Σάββατο, καθώς ανέφεραν πως δεν έχουν λάβει ακόμη χρήματα από την τακτική επιχορήγηση του 2015.

 

«Η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια βρίσκεται σε τραγικό σημείο, καθώς έως σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ τακτικής επιχορήγησης για το έτος 2015» ανέφεραν σε ψήφισμά τους οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.

 

Μιλώντας στο «Εθνος» ο προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, τόνισε πως «ως πρυτάνεις έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λειτουργούν όλα τα Ιδρύματα ομαλά, καθώς κατανοούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα».

 

Πρόσθεσε όμως πως οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιούν τα αδιάθετα χρήματα από προηγούμενα έτη, με τα οποία καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους. «Αυτά τα χρήματα τελειώνουν από μέρα σε μέρα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα της χρηματοδότησης. Σε διαφορετική περίπτωση», τόνισε, «τα Ιδρύματα θα οδηγηθούν σταδιακά σε αδυναμία λειτουργίας καθώς δεν θα μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, όπως δαπάνες φύλαξης και καθαριότητας, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.λπ.».

 

Πάντως, εάν η οικονομική ασφυξία των ανώτατων ιδρυμάτων συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, υπάρχει κίνδυνος -τονίζει ο κ. Διγαλάκης- για ορισμένα πανεπιστήμια να δυσκολευτούν να πραγματοποιήσουν την εξεταστική που αρχίζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Ωστόσο οι πρυτάνεις θεωρούν ότι εάν έχει αίσιο τέλος η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και υπάρξει συμφωνία, τότε θα αποδεσμευτούν άμεσα κονδύλια προς τα ΑΕΙ.

 

Σύνοδο, όμως, πραγματοποίησαν και οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι οποίοι με πρόταση που κατέθεσαν προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητούν να την αλλαγή της ονομασίας των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια.

 

«Η διατήρηση της ονομασίας «Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», 15 χρόνια μετά την ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του συνόλου των ΑΕΙ της χώρας, συνιστά πλέον έναν εμμονικά ιδεοληπτικό αναχρονισμό που αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί και να αναγνωρίσει την ποιοτική εξέλιξη, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά επιτεύγματα και τη διεθνή δυναμική που έχουν αναπτύξει τα συγκεκριμένα Ιδρύματα» ανέφεραν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

 

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από το υπουργείο να προωθηθεί η ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών τους με την αναίρεση της διάκρισης σε βάρος των Ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διοργάνωσης σπουδών τρίτου κύκλου, υπό τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που έχουν διατυπωθεί.

 

Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη για διαβούλευση, αλλά έχουν γνωστοποιηθεί τα βασικότερα σημεία του, η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ το απέρριψε. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, το πολυνομοσχέδιο δεν ρυθμίζει θέματα επείγοντος χαρακτήρα και κατά συνέπεια η προώθηση ψήφισης των σχετικών άρθρων με κατεπείγουσα διαδικασία είναι αδικαιολόγητη ενέργεια.

 

Τονίζουν ακόμη πως περιέχει ρυθμίσεις που δεν εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ εμφανίζονται αρνητικοί με το ενδεχόμενο μετατροπής, με αναδρομική ισχύ, των τίτλων σπουδών τμημάτων ΑΕΙ με υπερ-τετραετείς σπουδές σε τίτλους επιπέδου 7 (μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

 

Υποστηρίζουν πως αυτή η εξέλιξη «πλήττει θεσμικά τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας και τους αποφοίτους των Ιδρυμάτων μας και οδηγεί σε επαγγελματική τους υποβάθμιση». Τέλος επισημαίνουν ότι με συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου καταργούνται δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις.

 

Πηγή: Έθνος