Τραβήξτε φωτογραφίες χωρίς ενοχές, λένε οι επιστήμονες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τους λάτρεις των φωτογραφιών, οι οποίοι γυρνούν με μία κάμερα ή το κινητό τους τηλέφωνο ανά χείρας, «αθωώνει» μια νέα αμερικανική έρευνα, βάσει της οποίας όσοι απαθανατίζουν πολλές στιγμές από τις ταξιδιωτικές και άλλες εμπειρίες τους, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν φαίνεται να ισχύει το επιχείρημα των «πολέμιων» της φωτογραφίας, οι οποίοι εκτιμούν ότι αυτή η συνήθεια αποσπά κάποιον από το να βιώνει πραγματικά μια εμπειρία.

Αφού μελέτησαν πάνω από 2.000 ανθρώπους, οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κρίστιν Ντιλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι όσοι φωτογραφίζουν τις εμπειρίες τους, από μια βόλτα σε μια ξένη πόλη ή μουσείο έως το γλυκό που απολαμβάνουν, περνούν καλύτερα σε σχέση με όσους αποφεύγουν τις φωτογραφίες.

«Η φωτογράφηση μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση των θετικών εμπειριών, ενισχύοντας την προσωπική εμπλοκή κάποιου σε αυτές», δήλωσε η κ. Ντιλ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τρία πειράματα σε πραγματικές συνθήκες και έξι στο εργαστήριο, ζητώντας από τους εθελοντές είτε να φωτογραφίζουν ό,τι τους άρεσε γύρω τους, είτε όχι.

Σχεδόν σε όλα τα πειράματα, εκείνοι που τράβηξαν φωτογραφίες δήλωσαν στη συνέχεια ότι ένιωθαν καλύτερα συγκριτικά με όσους δεν είχαν φωτογραφίσει τίποτε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό εξηγεί γιατί οι χρήστες του Facebook «ανεβάζουν» στο κοινωνικό δίκτυο περίπου δύο δισεκατομμύρια φωτογραφίες κάθε ημέρα, ενώ του Instagram γύρω στα 80 εκατομμύρια.

Σε ένα από τα πειράματα σε κάποιο μουσείο, όπου οι εθελοντές φορούσαν ειδικά γυαλιά που κατέγραφαν τις κινήσεις των ματιών τους, όσοι τραβούσαν φωτογραφίες, περνούσαν περισσότερη ώρα κοιτάζοντας τα εκθέματα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Παράλληλα, σε ένα άλλο πείραμα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και όταν κανείς απλώς σκέφτεται την προοπτική ότι θα τραβήξει φωτογραφίες, αυτό τον κάνει να νιώθει πιο χαρούμενος, τη στιγμή που ζει μία νέα εμπειρία.

Πάντως, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, εάν η κάμερα είναι βαριά ή το αντικείμενο της φωτογράφησης δυσάρεστο, τότε είναι πολύ πιθανό οι πρωταγωνιστές να δυσανασχετήσουν.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ψυχολογίας «Personality and Social Psychology».