Τσίπρας: Η ΝΔ έχει ήδη χάσει τις εκλογές

“Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη χάσει τις εκλογές κι ευτυχώς για την Ελλάδα φεύγει”. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και συμπλήρωσε ότι την πρώτη πολιτική ήττα ο πρωθυπουργός την υπέστη με την άρνησή του να προσέλθει σε τηλεοπτικό διάλογο μαζί του. Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα δώσει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν ζητάει “λευκή επιταγή” από τους πολίτες, ξεκαθάρισε ότι δεν έρχεται για να επαναφέρει προνόμια, αλλά για να τα καταργήσει, και δεσμεύτηκε για πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, από την πρώτη κιόλας μέρα και ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

 

Είπε ότι δεν βλέπει πια φόβο στους πολίτες, αλλά οργή και επισήμανε: “Η στρατηγική του φόβου έχει πέσει στο κενό. Η Ελλάδα δεν φοβάται. Όσο και αν προσπαθεί ο κ. Σαμαράς, και η ακροδεξιά του παρέα. Όσο και αν κραυγάζει το σύστημα της διαπλοκής. Και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που τα τελευταία χρόνια πλούτισαν σε βάρος της αξιοπρέπειας του λαού μας. Ο λαός τους γυρίζει την πλάτη. Παίρνει τη ζωή του στα χέρια του”.

 

“Δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος σε ολόκληρη την Ευρώπη που να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, και πρέπει να αποπληρωθεί στο σύνολό του”, είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας:

 

“Ο μόνος που έχει απομείνει να το ισχυρίζεται αυτό. Ο μόνος που χει απομείνει να δηλώνει ανοιχτά ότι μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ενέχει τον κίνδυνο αποβολής της από το ευρώ. Ο μόνος που θέλει να πιστεύουμε ότι η ελεύθερη έκφραση του λαού στις εκλογές αυτές, θα προκαλέσει αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα. Είναι δυστυχώς, ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που, ευτυχώς για την Ελλάδα, φεύγει.

 

” Όλοι οι υπόλοιποι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τον διαψεύδουν κάθετα και κατηγορηματικά. Και τον αφήνουν μόνο του, στην ερημιά του λαϊκισμού. Και της βαριάς πολιτικής ήττας που τον περιμένει. Και το χειρότερο για τον κ. Σαμαρά είναι ότι τον διαψεύδουν πια, αυτοί στους οποίους στήριζε τις τελευταίες του ελπίδες για να διασωθεί. Τον διαψεύδουν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Που βγαίνουν πια και ζητούν ανοιχτά να υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους”.

 

Αναφέρθηκε ακόμη σε δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που αναφέρουν από υψηλά ιστάμενες πηγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εξετάζεται πλέον σοβαρά το κούρεμα του ελληνικού χρέους για να υποστηρίξει ότι “έτσι σπάει ένα ακόμα στερεότυπο, της κυρίαρχης μέχρι σήμερα προπαγάνδας, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διαγραφής για το χρέος. Δεν ξέρω αν όλες αυτές τις μαχαιριές θα τις αντέξει ο κ. Σαμαράς” πρόσθεσε.

 

Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, με την πρόκληση-πρόσκληση για τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ο κ.Τσίπρας σημείωσε: “Έχετε ήδη χάσει τις εκλογές. Έχετε ήδη ηττηθεί εκλογικά και πολιτικά, πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες. Και γι’ αυτό αρνείται και τόσο απροσχημάτιστα τον διάλογο πάνω σε προγράμματα και θέσεις. Και προτιμά την λάσπη και τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Τον διάλογο, όμως, κ. Σαμαρά τον αρνούνται αυτοί που θεωρούν ήδη τον εαυτό τους ηττημένο. Η πρώτη σας ήττα πριν από το πικρό ποτήρι της 25ης του Γενάρη είναι η απροσχημάτιστη άρνησή σας να προσέλθετε σε ΄δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο”.

 

Τόνισε πως το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει και όλοι είναι έτοιμοι να συζητήσουν με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή αυτή επέβαλε η ίδια η πραγματικότητα. “Κι αν αυτό συμβαίνει πριν γίνουμε κυβέρνηση, φανταστείτε τι θα γίνει μετά την εκλογική μας νίκη”, τόνισε.

 

Οσο για τη στάση μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στους δανειστές υπογράμμισε: “Δεν είμαστε οι τύποι που θα καταπιούμε την θέση μας με ένα “Giannis forget it”, του κ. Σόιμπλε -αυτή την ιστορία που με έκανε να ντραπώ σαν πολίτης αυτής της χώρας για αυτούς που την εκπροσωπούν.

 

“Δεν είμαστε αυτοί που θα κάτσουμε να κάνουμε τα μαθήματά μας, όπως υποτιμητικά και απαξιωτικά για τους Έλληνες και τους άλλους λαούς του Νότου αρέσκεται να δηλώνει η κυρία Μέρκελ. Γιατί εμάς δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του. Δεν είμαστε μέρος του διαπλεκόμενου χθες” είπε.

 

Με αφορμή ακόμη τα όσα είπε σε ομιλία του στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός, ο κ.Τσίπρας είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «το διακύβευμα στη Θράκη δεν είναι να νοιώθουμε μαζί με οποιονδήποτε από εσάς, συμπατριώτες και συμπολίτες» αλλά το «να σταματήσει (η Θράκη) να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρώπης» και «να μην υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό ή που δεν πηγαίνουν σχολείο».

 

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Θράκη και η Μακεδονία έχουν καίριο ρόλο να παίξουν ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διόδων για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας. Είτε αυτό αφορά την μεταφορά Αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP, είτε τη μεταφορά Ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, είτε την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, είτε την ενίσχυση του εμπορικού ρόλου των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων» πρόσθεσε.

 

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όπως είχε ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι «όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, τόσο πιο δυνατή και σταθερή θα είναι η Ελλάδα στις 26».

 

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ροδόπης.