Τσίπρας: Ο κ. Σαμαράς νεκρανασταίνει το Grexit και τη χρεοκοπία

Αναλυτικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των θεσμών της διαθεσιμότητας και της αξιολόγησης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ και την παροχή 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους, παρουσίασε το Σάββατο ο Αλ.Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος και κηρύσσοντας ουσιαστικά τον προεκλογικό αγώνα.

«Ήρθε η ώρα της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας» δήλωσε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Αντ.Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα, νεκρανασταίνει το φόβο, το Grexit, τη χρεοκοπία» και «χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, σέρνει αυτό το χορό των ζόμπι, με μουσική υπόκρουση το ψέμα σε όλες τις εκδοχές του».

Απαντώντας εμμέσως στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου στη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «χρησιμοποιεί τη λέξη ‘αλήθεια’ σε μια εκστρατεία ψέματος».

«Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα ο κ. Σαμαράς; Έλεγε αλήθεια όταν καταδίκαζε το μνημόνιο ή όταν το διαφήμιζε και το εφάρμοζε;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Η μόνη αλήθεια του είναι η εξουσία, στην υπηρεσία των συμφερόντων που θέλουν την Ελλάδα οικόπεδο και αποικία».

«Του Σαμαρά το e-mail»

Ο Αλ.Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος, αλλά και για κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 σε, περίπου, 320.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

«Μετά την αποκαλυπτική δήλωση της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, ότι αν επανεκλεγεί ο κ. Σαμαράς, θα φέρει αμέσως αυτά τα συμφωνημένα μέτρα στη Βουλή, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δε πρόκειται για mail Χαρδούβελη. Πρόκειται για mail Σαμαρά που το νέο Μνημόνιο» είπε, τονίζοντας:

 

«Αυτή είναι η αλήθεια που νομίζει ότι θα κρύψει η Νέα Δημοκρατία από τον ελληνικό λαό, αλλά σήμερα, σε αντίθεση με το 2012, δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι έχουν συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας».

 

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι εάν η ΝΔ κερδίσει στις εκλογές, τότε θα ξεκινήσει ένα «πογκρόμ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», καθώς «ήδη μεγάλα πακέτα στεγαστικών δανείων μεταπωλούνται από συστημικές τράπεζες σε λεγόμενα distress funds».
 

«Κάποτε η προπαγάνδα απειλούσε ότι ‘θα ‘ρθουν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια’. Σήμερα τα σπίτια του λαού κινδυνεύουν από τις τράπεζες, τα νέα μνημόνια και από τον κ. Σαμαρά που τα έχει ήδη αποδεχτεί και συνυπογράψει» συνέχισε.

«Υποταγή ή διαπραγμάτευση»
 

«Στις 25 Γενάρη η υποταγή, που συνοδεύεται από την παρανομία και τον αυταρχισμό τελειώνει» είπε, επαναλαμβάνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία, κι έτσι «το μνημόνιο μαζί με τη τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν».

«Στις 25 Γενάρη το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ, υποταγή ή διαπραγμάτευση, λιτότητα ή ανάπτυξη» διεμήνυσε.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
 

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την προστασία των καταθέσεων και για διαπραγμάτευση εντός των πλαισίων της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών, με στόχο μιας νέα ρεαλιστική συμφωνία εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτευχθούν οι εξής στόχοι:

 

Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. «Έγινε για τη Γερμανία το 1953, γα γίνει και για την Ελλάδα το 2015» είπε χαρακτηριστικά.
«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας
Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.
Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.
Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

«Όταν η ίδια η γερμανική κυβέρνηση παραβιάζει το κοινώς συμφωνημένο μέγιστο όριο του 6% εμπορικού πλεονάσματος, προτάσσοντας το εθνικό της συμφέρον, είναι αδιανόητο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να αποδεχθεί πολιτικές που απορρίπτει από το 2010 και τις οποίες θα εκλεγεί ακριβώς με την εντολή να καταργήσει» πρόσθεσε.

 

Το πρόγραμμα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων που παρουσίασε ο Αλ.Τσίπρας προβλέπει:

Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για 300.000 νοικοκυριά
Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
Παροχή 13ης σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Ειδική κάρτα μετακίνησης
Κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο Αλ.Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

Σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ώστε να εισπραχθούν αμέσως οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν θα ξεπερνούν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.
Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα δοθεί άμεσα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.
Άμεσα θα παυθούν οι κατασχέσεις και οι ποινικές διώξεις για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση, και θα ανασταλούν για όσους αποδεδειγμένα έχουν μηδενικό εισόδημα.
Καταργείται η αντισυνταγματική αυτόφωρή διαδικασία για οφειλές προς το δημόσιο.
Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και θεσπίζεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για όλους.
Ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

 

Αναστολή πλειστηριασμών α’ κατοικίας

Παράλληλα, ο Αλ.Τσίπρα εξήγγειλε το πρόγραμμα της «Νέας Σεισάχθειας» με τη ρύθμιση κόκκινων δανείων.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.  
 

Ως προς το ζήτημα των πλειστηριασμών δεσμεύτηκε για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Δε θα αφήσουμε τις τράπεζες να ακουμπήσουν την πρώτη κατοικία της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων» είπε.

 

Για τα εργασιακά

Όσον αφορά στα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση για:  
 

Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώγια όλους.
Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεωνεργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και της διαιτησίας
Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις
Υλοποίηση του σχεδίου για άμεση δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

Θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους

 

Για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, ο Αλ.Τσίπρας προανήγγειλε:
 

Αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, με συγχώνευση υπουργείων και κατάργηση κυβερνητικών οργάνων. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται δέκα μόνο υπουργεία.
Κατάργηση των πολυάριθμων κυβερνητικών οργάνων που «λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης».
Αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από «στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων» και στελέχωση των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων.
Κατάργηση της νομοθεσίας για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων
Κατάργηση του θεσμού διαθεσιμότητας.
Επαναπρόσληψη των «αντισυνταγματικά απολυμένων υπαλλήλων»

Για τα πολιτικά κόμματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για αναμόρφωση του πλαισίου του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης

Για τα ΜΜΕ προανήγγειλε ενεργοποίηση των διατάξεων των νόμων, οι οποίες:
 

επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και
ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.Εξήγγειλε, επίσης, διαγωνισμό από μηδενική βάση για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε, επίσης, τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν προβληματικούς διαγωνισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη ή διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία, άμεση επανόρθωση της ενδεχόμενης περιουσιακής ή άλλης βλάβης του δημοσίου από συμβάσεις, κατάργηση των «αντισυνταγματικών διατάξεων που παρέχουν ασυλίες στα ΔΣ του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.»

«Οι ασυλίες αυτές είναι η ομολογία ενοχής του Μνημονιακού κατεστημένου και των λειτουργών του, που εν γνώσει τους ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο» είπε, εξαγγέλλοντας παράλληλα την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται:
 

Η ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας
Η στήριξη της αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες
Η επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες

 

«Το πάρτι τελείωσε. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι θα δώσουν λόγο για το πού βρήκαν τα λεφτά» ανέφερε ο Αλ.Τσίπρας.

 

Πηγή: in.gr