Τσίπρας στο Reuters: Έφτασε η ώρα των ιστορικών αποφάσεων

«Η Ελλάδα έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Reuters, λίγη ώρα πριν το κρίσιμο Eurogroup. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι η στιγμή ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης», ενώ δήλωσε βέβαιος ότι το αίτημα της Αθήνας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, υπό προϋποθέσεις, θα γίνει δεκτό.

 

Λίγο νωρίτερα, στο ίδιο πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, κρατώντας την ανωνυμία του, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετούς συμβιβασμούς για να φθάσει σε μία συμφωνία προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ευελιξία.

 

«Έχουμε καλύψει τα 4 πέμπτα της απόστασης, πρέπει να καλύψουν το ένα πέμπτο», είπε ο αξιωματούχος, αναφέροντας ότι η Ελλάδα θέλει να φθάσει σε συμφωνία την Παρασκευή και δεν θα κάνει πίσω εάν δεχθεί πίεση από το Eurogroup.

 

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς έβαλε πάντως κόκκινες γραμμές ενόψει Eurogroup, ενώ άφησε αιχμές για την στάση της Γερμανίας λέγοντας ότι πρέπει να καταλάβει πως πλέον δεν είμαστε μόνοι μας.
«Η επιστολή δεν θα αλλάξει! Έχει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. ‘Η θα γίνει ή δεν θα γίνει. Δεν υπάρχουν λύσεις κάπου περίπου στη μέση. Είναι η ωρα της υψηλής πολιτικής ευθύνης».

 

«Ελπίζουμε ότι η αρχηγοί κρατών συνειδητοποιούν την κρισιμότητα των καταστάσεων», είπε αφήνοντας αιχμές για την στάση Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα έκανε αυτά που έπρεπε. Οι αντιδράσεις της Γερμανίας πυροδότησαν και άλλες εξελίξεις και έδεινα ότι η Ελλάδα κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι. Οι λογικές της Γερμανίας πρέπει να υποχωρήσουν. Ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή δεν θα γίνει. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι ακόμα και μέσα στην Γερμανία ακούγονται φωνές διαφοροποίησης και σκιαγραφώντας την κατάσταση είπε ότι υπάρχει η Ευρώπη της γερμανικής ηγεσίας αυτή την στιγμή με κάποιους συμμάχους και η Ευρώπη που αντιλαμβάνεται οτι δεν βαδίζουμε στον σωστό δρόμο και είμαστε στην πορεία των αναπαραγόμενων αδιεξόδων.

Η κυβέρνηση θα κριθεί από το τι καταφέρνει και τι νομοθετεί. Εμείς επιδιώκουμε να υπάρξει μια συμφωνία για να εφαρμόσουμε τον σκληρό πυρήνα του προγράμματος μας. Για τα όσα έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής είπε ότι αν κάποιος από τους εταίρους μας έχει κάποια καλύτερη πρόταση να το συζητήσουμε. Δεν μπορούν να έχουν την απαίτηση να έχουμε δεμένα τα χέρια μας», είπε.
Ξεκαθάρισε επίσης: «Δεν πρόκειται η κυβέρνηση να πάει εθελουσίως σε μια συμφωνία η οποία την καθιστά μη κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να παίρνουμε άδεια για να νομοθετούμε. Τα μέτρα που θα ληφθούν είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής».

Στο ερώτημα αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα απάντησε: «Εαν δεν υπάρξει συμφωνία νομίζω ότι το θέμα πρέπει να ληφθεί με πολιτικές παρεμβάσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Μιλάω για μια Σύνοδο Κορυφής. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μπαίνουμε στην κουβέντα για να ζητήσουμε αλλά για να συζητήσουμε».

Εστειλε επίσης μήνυμα στην Γερμανία λέγοντας: «’Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να απομονώσει την Ελλάδα πλανάται πλάνην οικτράν και είναι μπροστά σε σοβαρές ιστορικές ευθύνες. Το ακραίο σενάριο δεν θα είναι ευχάριστη εξέλιξη για κανέναν. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση».