Τσίπρας: Τελευταία προεκλογική ομιλία “Αυτή την Κυριακή ο λαός μας θα γράψει ιστορία”

Τη βεβαιότητά του ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές της Κυριακής θα αποδειχτεί η αρχή του τέλους για τα μνημόνιο και το παλιό κατεστημένο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία, με ομιλία του στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Ο ελληνικός λαός βρίσκεται στις παραμονές μιας ιστορικής νίκης. Αυτή τη Κυριακή ο λαός μας θα γράψει ιστορία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και έθεσε το δίλημμα «με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τα μνημόνια».

 

Την Κυριακή, είπε ο κ.Τσίπρας η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. «Αφήνουμε πίσω τη παλιά Ελλάδα της αναξιοπρέπειας, της υποταγής, της αδικίας, της λεηλασίας. Και χτίζουμε μαζί, την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής, της δημοκρατίας», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι οι εκλογές αποτελούν το ιστορικό δημοψήφισμα και την αποφασιστική αναμέτρηση, που «ο ελληνικός λαός δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη».

Παράλληλα ανέφερε ότι «θέληση των Ελλήνων είναι να βάλουν ένα τέλος στην αθλιότητα των τελευταίων χρόνων. Να βάλουν τέλος στην εξουσία και στο καθεστώς της φθοράς, της διαφθοράς, της ψευτιάς, των εκβιασμών και του φόβου. Να ανοίξουν με την ψήφο τους, με τον αγώνα τους, έναν άλλο δρόμο για τα παιδιά τους και την πατρίδα».

 

Ο κ.Τσίπρας, ανεβάζοντας τους τόνους της προεκλογικής ρητορικής του, εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο που, όπως είπε, «όχι μόνο δεν καταδίκασαν τη νέα άθλια παρέμβαση στα εσωτερικά μας, αλλά τη διακινούν και ως τρόπαιο προεκλογικό».

 

Μίλησε για ντροπή και είπε ότι οι ίδιοι «έχουν ξεχάσει όχι μόνο τι θα πει αξιοπρέπεια, διαφάνεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα, ήθος» και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι εξαπάτησε τον λαό, «ότι θα διαπραγματευτεί δεκάξι σημεία του μνημονίου, έβαλε μετά τις εκλογές το μνημόνιο πάνω από το δημοκρατικό σύνταγμα της χώρας».

 

Ο ίδιος ανεβάζοντας ακόμη τους τόνους ενάντια στον πρωθυπουργό συνέχισε την επίθεση του λέγοντας ότι υπόσχεται παντεσπάνι σε ένα λαό που του στέρησε το ψωμί.

 

Ακολούθησε επίθεση προς τον κ. Βενιζέλο, αναφέροντας ότι «έγινε μέγας αυλάρχης στην αυλή του Σαμαρά και ακόλουθος της ακροδεξιάς, συνεργός στην ύβρη κατά του ελληνικού λαού».

 

Επιπλέον, αφού τόνισε ότι δεν μας αξίζει αυτή η κυβέρνηση και ο ολοκληρωτισμός της υποταγής στο Βερολίνο και στα μνημόνια, έκανε λόγο για καθεστώς του φόβου, του ζόφου, της ανεργίας, της αγριότητας και της καταστροφής.

 

Ακόμη, εμμένοντας στη διμέτωπη επίθεσή του, επισήμανε ότι «αποστάτησαν από την ευθύνη τους να διαφυλάξουν τη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία, την αξιοπρέπεια της χώρας». «Και η αποστασία τους είναι στίγμα από το οποίο δεν μπορούν να απαλλαγούν, όσο κι αν επικαλούνται την ανωτέρα βία και τη σωτηρία της πατρίδα» συμπλήρωσε.

 

Επιπλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα των Κανών, που η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, ο Σόιμπλε και ο Μπαρόζο, αποφάσιζαν και διόριζαν κυβερνήσεις, πέρασε ανεπιστρεπτί».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, από Δευτέρα ο λαός με την ψήφο του, βάζει τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα, «μια Ελλάδα με φωνή, αξιοπρέπεια και υπόσταση στην Ευρώπη, που δε θα τρώει καρπαζιές, ούτε θα ζητάει ελεημοσύνη».

 

Ακολούθως αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τον κ. Σόιμπλε, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά, πρόσωπο με πρόσωπο, του ετέθη από Έλληνα πολιτικό η απαίτηση να προχωρήσει η Γερμανία, όπως οφείλει, στην ιστορική υποχρέωση να ξεπληρώσει στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις που χρωστά εδώ και 70 χρόνια».

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποστήριξη των υποψηφίων του ΚΚΕ απέναντι μνημονιακών υποψηφίων, λέγοντας πως «εμείς βάζουμε το συμφέρον του λαού και την ενότητα της αριστεράς πάνω από κομματικούς υπολογισμούς και εμφύλιες ρητορείες».

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι «η ΝΔ του Σαμαρά έσπειρε και καλλιέργησε σαν επίμονος κηπουρός το δηλητηριώδες και σαρκοφάγο φυτό του φασισμού», προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εχθρός του συστήματος, όπως πλασάρεται, αλλά το μακρύ φονικό χέρι του συστήματος.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας την ομιλία του, υπογράμμισε «ότι διασώσουμε τις συντάξεις ακριβώς γιατί θα ανατρέψουμε την πολιτική που δεν έχει σταματήσει να τις μειώνει με τελικό σκοπό να τις εξαφανίσει».

 

Ακόμη ανέπτυξε μια σειρά από δεσμεύσεις, όπως για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στηριγμένο απόλυτα στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα, για το ξερίζωμα των μηχανισμών που νέμονται το δημόσιο χρήμα, τη δημόσια εξουσία και τη δημόσια περιουσία, για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη και για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος.

 

Είπε ότι «δεσμευόμαστε για την επαναφορά της ισότιμης θέσης της χώρας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην ευρωζώνη μέσα από μια νέα διαπραγμάτευση που θα επιβεβαιώσει το γράμμα και την ισχύ των θεμελιωδών συνθηκών που η χώρα έχει υπογράψει», και μίλησε και για μια σειρά άλλων δεσμεύσεων, όπως δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ενεργοποίηση προγράμματος αναδιαρθρώσεων, δραστική μείωση της ανεργίας, στήριξη των αγροτών.

 

«Είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή θα χορέψουμε μαζί το καλύτερο πεντοζάλι», σημείωσε ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ