Β. Κικίλιας Περισσότερες περιπολίες με συγχωνεύσεις τμημάτων

Στην εφαρμογή του σχεδίου για τη συνένωση και συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ.

 

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συγχωνεύσεις να γίνουν σύντομα, με στόχο να διατεθούν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους, περιπολώντας στις γειτονιές των πόλεων.

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τόνισε ότι ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες είναι η ασφάλεια μέσα από μεγαλύτερη αστυνόμευση, η οποία μπορεί να προκύψει, όπως είπε, με τη διάθεση περισσοτέρων ανδρών της ΕΛΑΣ στους δρόμους.

 

«Δεν πρόκειται για καταργήσεις αστυνομικών τμημάτων, αλλά μόνο για συγχωνεύσεις και συνενώσεις. Για παράδειγμα, αν ένα αστυνομικό τμήμα σε μια πόλη βρίσκεται κοντά στο κτίριο της τροχαίας, μπορεί κάλλιστα να συγχωνευτούν και να συστεγαστούν σε ένα κτίριο, ούτως ώστε να μπορούμε να διαθέσουμε 100 αστυνομικούς στους δρόμους για περιπολία». Σε κάθε περίπτωση όμως, τόνισε ο κ. Κικίλιας, η ηγεσία του υπουργείου δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει κανέναν, καθώς πριν τον όποιο σχεδιασμό θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους φορείς.

«Η λογική μας είναι καλύτερη και μεγαλύτερη αστυνόμευση. Ωστόσο δεν είμαστε από αυτούς που σκέφτονται μια ιδέα και την περνούν το βράδυ», σχολίασε δηκτικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο σχεδιασμός θα γίνει έπειτα από συνεννοήσεις τόσο με τη φυσική ηγεσία της αστυνομίας όσο και με τους κατά τόπους φορείς, περιφέρειες, δήμους, επιμελητήρια κλπ., ενώ οι όποιες αλλαγές θα κριθούν μέσα στον χειμώνα με τους μετρήσιμους δείκτες της εγκληματικότητας και της ικανοποίησης πολιτών και φορέων.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το υπουργείο επεξεργάζεται εδώ και καιρό το σχέδιο συνένωσης και συγχώνευσης αστυνομικών τμημάτων, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνεται η κατά το 1/3 μείωσή τους.

 

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΟΛΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τζιτζικώστα, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στο θέμα των αστυνομικών μέτρων ενόψει της ΔΕΘ, διευκρινίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα είναι αστυνομοκρατούμενη πόλη. Διέψευσε μάλιστα πς πληροφορίες που θέλουν την παρουσία 4.000 αστυνομικών στην πόλη τις μέρες της ΔΕΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη τις μέρες της ΔΕΘ θα είναι τόσοι όσοι πρέπει».

 

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως ούτε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιθυμεί η πόλη να είναι αστυνομοκρατούμενη, ούτε όμως και οι πολίτες να αισθάνονται ανασφαλείς και έκθετοι σε τυχόν έκτροπα. «Αρχή μου είναι η αστυνομική δύναμη να βρίσκεται κυρίως στους δρόμους, για να νιώσουν ασφαλείς οι πολίτες», τόνισε ο κ Κικίλιας, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η προσωπική του άποψη είναι πως η διοίκηση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής μπορεί να γίνεται από την Κατεχάκη (οδός όπου βρίσκεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ στην Αθήνα, από όπου θα δώσει εντολές στους αστυνομικούς να φροντίσουν ώστε οι πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να επιδιώξουν την ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι η ΔΕΘ είναι ο σημαντικότερος θεσμός για τη πόλη και γι’ αυτό ζήτησε να μην αστυνομοκρατείται. «Θέλουμε όλοι όσοι έρχονται στην πόλη, επισκέπτες της Έκθεσης, τουρίστες, διερχόμενοι, εμπορικοί επισκέπτες, αλλά και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, να απολαύσουν αυτές τις μέρες τη διαμονή τους» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό έθεσε ζητήματα όπως η πάταξη του παραεμπορίου, η φύλαξη στους δρόμους και η βελτίωση της αστυνόμευσης σε χωριά και πόλεις.
Μάλιστα, ο κ Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια θα προχωρήσει σε αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

Πηγή: Μακεδονία